Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Suriyeli göçmenler nasıl geri gönderilir?

İçe dönük yaşamak, sorunlarınızı abartmanıza neden olur... Mesela dünyada seçim yapılan tek ülkenin Türkiye olduğunu düşünür ve "Bazı ilçelerde kesin sonuçlar neden hâlâ belli olmadı" diye yakınırsanız, gereksiz yere beyninizi yorarsınız.
Mesela Hindistan'da genel seçimlerin ilk aşaması dün başladı... Bu seçimde 814 milyon seçmen oy kullanıp, 543 sandalyeli parlamentoda hangi partinin çoğunluğu alacağını belirleyecek.
Bu parlamentonun Senato'sunu da (Rajya Sabha) Avam Kamarası'nı da (Lok Sabha) ziyaret edip oturumları izlemiştim... Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nu andıran Lok Sabha'da farklı inançlara sahip ve farklı dillerde konuşan milletvekillerinin konuşmalarını, simültane tercümanlar çeviriyorlardı.

Küçük güzeldir

Hindistan'da bu hafta başlayan genel seçimde oyların sayımına 16 Mayıs'ta, yani bir ay sonra başlanacakmış.
Türkiye'nin yönetilmesi zor bir ülke olduğunu iddia edenlere, Çin'e gittiğinde de Türkiye'yi yönetmenin ne kadar zor olduğundan yakınan siyasetçiye atfedilen anekdotu hatırlatırım.
Bu Türk siyasetçi görüştüğü Çinli yöneticiye "Kentlerimiz çok kalabalık, nüfusumuz çok hızlı artıyor" deyince, muhatabı "Nüfusunuz ne kadar" diye sormuş... Bizim ki "70 milyon" deyince Çinli gülmüş, "Ay ne güzel... Herhalde bütün Türkler birbirlerini isimleriyle tanıyordur" demiş.

Ricciardone'nin bakış açısı

Dünya içinde yerinizi bildiğiniz takdirde sorunlarınızı da abartmazsınız kısacası.
Dünkü Hürriyet'te Cansu Çamlıbel'in Ankara'daki Amerikan Büyükelçisi Ricciardone ile yaptığı söyleşiyi okurken de, aynı şeyleri düşündüm.
Ricciardone, Fethullah Gülen'in ABD'de Pennsylvania'da bulunması hakkında konuşurken "Ülkemizde ikamet eden Türk vatandaşlarının haklarını kullanmasına karışmayız" diyerek "Paralel Devlet" iddialarının kendileri açısından fazla bir anlam taşımadığını vurgulamıştı... Zaten bu söyleşinin bir bölümünde de "Biz elimizde bir paralel devlet detektörüyle gezmiyoruz. Bu kavram Amerikalıların anlayabileceklerinin çok ötesinde bir şey" demişti.

Bizim illegal göçmenlerimiz

Dün The New York Times'ta, Obama Başkan olduğundan beri 2 milyon illegal göçmenin sınır dışı edildiği haberi vardı. Bu iki milyon göçmenin üçte ikisi trafik suçu işledikleri benzeri gerekçelerle ABD'den sınır dışı edilmişler.
Bir hayal edin... Başbakan Erdoğan, Başkan Obama ile görüşürken "Türkiye'ye sığınan yüz binlerce Suriyeli göçmenin gereksinmelerini karşılamak için 3 milyar dolar harcadık" diye yakınıyor. Obama da Erdoğan'a "Bu illegal göçmenlerden kurtulmak istiyorsanız, bunlara trafik suçu işletin ve sınır dışı edin" diye öğüt veriyor.
"Göçmenler Ulusu" (A Nation of Immigrants) kitabının yazarı Başkan Kennedy'nin suikastını araştıran "Warren Raporu" kamuoyuna açıklandığında, onlar da "Derin Devlet"in ne olduğunu herhalde öğreneceklerdir. O zamana kadar inşallah Gülen Örgütü mensupları trafik suçu işlemezler.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA