Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Yeni yılın ilk gününde biraz nostalji yapalım mı?

Şimdi birileri yılbaşı kutlamalarını "Pagan gösterileri" diye kınıyorlar ya... Bu "Pagan" kavramına ilişkin tepkiler çağlar değişse de galiba hep aynı kalıyor.
Bakın tarih kitaplarına. Konstantin Roma İmparatorluğu'nu Hıristiyan yapınca antik Yunan filozoflarının kitapları "Bunlar pagan kültürünün yapıtlarıdır" diye yüzlerce yıl yasaklanmış... İstanbul'da, Roma'da Sokrat, Eflatun, Aristo yasaklıyken, bunların söylemlerini 9'uncu yüzyıl Bağdat'ının İslam düşünürleri çevirip, uygarlık tarihine katmışlar.
Neyse... Bizim çağdaş yaşamımıza da "Beslenme uzmanları" egemen olmadılar mı? Bu uzmanlar her Ramazan ve her yılbaşı öncesinde sofralar konusunda uyarılar yaparlar. İftar ve sahur sofraları için "Şunu yemelisiniz, şunu yememelisiniz" denilerek oruç tutanların lokmaları sayılır. Çok yağlı, çok hamurlu, çok kızarmış, çok şekerli ve çok lezzetli her yiyecek "Tehlikeli" ilan edilir.

Neyi seviyorsam...

Yılbaşı sofraları konusundaki uyarılar da hiç değişmez...
- Doyduğunuzu hissettiğiniz an daha fazla yemeyin.
- Lokmaları iyice çiğneyerek yemeğin tadını çıkarın.
- Bir saatte bir kadehten fazla içmeyin..
- Diyet yapanlar ve tansiyon hastaları, kızartma ve kavurmadan uzak durun, illa alkol alacaksanız sadece bir kadeh kırmızı şarap için.
Woody Allen, "Hayatta neyi seviyorsam ya ahlak dışıdır, ya yasa dışıdır, ya da şişmanlatır" demiş ya... Beslenme uzmanları için de sofraya her oturuş, mezar taşına kendi ismini kazımakla bir nevi eş anlamlıdır.
Bereket beslenme konusundaki teoriler de değişiyor. Yakın döneme kadar hayvani yağlar beslenme uzmanları tarafından "Ölümcül tehditler" olarak görülürdü. Şimdi hayvani yağlar yararlı ilan edildi. Bunun yerine "Tehditler listesi"ne tuz ve şeker girdi. Çifte

Standartlar Enstitüsü

Acaba, 2015'te başka hangi listelerin içerikleri değişecek dersiniz? Ya da siyasetimize de, düşünce hayatımıza da egemen olan "Çifte Standartlar Enstitüsü"ne "Pensilvanya Örgütü"nün sızması, TÜBİTAK'taki gibi sona erdirilebilecek mi?
Bir örnek vereyim... "17-25 Aralık Paralel Darbe Girişimi" sonunda istifa eden AK Partili dört bakanın Türk yargısına güvenmeleri ve Yüce Divan'a gitmeleri, özellikle "Paralelciler" tarafından sürekli vurgulanıyor.
İşte burada yine Çifte Standartlar Enstitüsü'ndeki sızma söz konusu değil mi? Eğer Türk yargısına bu kadar güveniliyorsa, Fethullah Gülen neden Türkiye'ye dönüp Türk yargısı önüne çıkmıyor?
Yeni yılın ilk gününde böyle karmaşık durumlara takılmak yerine biraz nostalji yapmak galiba daha uygun olacak. Mesela "Nerede o eski güzel günler" diye söze başlayıp, içe dönük yaşadığımız dönemleri hasretle yadetmek de mümkün. Hatırlayın o günleri...

Eski güzel günler

Eve hediye gelen paketlerin iplerini saklardık... Görücüye gelenler, lokum paketinin ipini kesen geline, müsrif damgası vururdu. Salondaki radyoya evdeki küçüklerin el sürmesi yasaktı. O radyo hep Ankara'ya ayarlıydı.
Ayar kaçmışsa evin babası kıyamet kopartırdı. Çoluk çocuğun elinde ne tablet bilgisayarlar, ne de akıllı telefonlar olurdu.
O dönemin inancına göre, ancak "Ecnebiler" turist olabilirdi. Türklerin yurtdışına çıkması "Döviz israfı"ydı. Buna göre uçaklar Türkiye'ye turistleri getirmeli ve buradan boş olarak geri dönmeliydiler. Havacılık şirketleri de hep boş dönmeyi göze alamadıklarından, pek fazla sefer koymazlardı Türkiye'ye... "THY" sadece "T"nin birkaç kentine gitmek için kullanılırdı.

Mutlu yıllar

21'inci yüzyıla girdiğimiz 1999'un 31 Aralık gecesinde büyük tarihçi Halil İnalcık'ın cebinden çıkardığı bir kâğıttan okuduğu "Kıta"yı tekrarlayarak, siz sayın okurlarıma "Mutlu yıllar" diyorum...
"Dehr-i fânîden nice cân nice cânânlar geçer
Bezm-i işretten aceb mestâne yârânlar geçer
Bir nefesdir cânımız yâr leblerinde ber-karâr
Hey, bu fânûs-i safâ bir gün söner cânlar geçer"

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA