Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Medya patronu olmak kişiyi ille de erdemli kılmaz ki

Dünyanın en ünlü medya patronlarından bir olan Rupert Murdoch'un Paris'teki terör eylemi ertesinde "Belki Müslümanların çoğu barışçıdır, ama içlerinde büyüyen cihadist kanseri yok etmedikleri sürece onlar sorumlu tutulacaktır" şeklindeki tweeti tabii ki tepkilere sebep oldu.
Eğer gazeteci değil de sadece bir gazete okuru iseniz "Demek ki medya patronu olmak kişiyi ille de bilinçli ve erdemli kılmaz" der geçersiniz. Ama eğer gazeteci iseniz, Murdoch türü medya patronlarının gazetecilik mesleğine de, bu son tweette görülen bakış açısıyla yaklaştıklarını bilir ve bu tweette seslendirilen önyargılı yaklaşımın sahibini sorgularsınız.

Murdoch ve Harold Evans
Belki de Amerika'ya kadar gider ve Murdoch'un 1981'de satın aldığı İngiliz "The Times" gazetesinin ve "The Sunday Times"in eski genel yayın yönetmeni Harold Evans'ı bulursunuz... Ona "Murdoch hakkında ne düşünüyorsun" diye sorarsınız.
Evans, Murdoch'un yazı işlerine ve yazarlara sürekli müdahale etmesi yüzünden, Times grubundan istifa etmekle kalmadı. İngiltere'yi de terk etti ve mesleğini Amerika'da sürdürdü. Mesleğe yaptığı katkılardan ötürü Kraliçe tarafından 2004'te şövalye ilan edilerek "Sir" unvanını da aldı.

Leveson soruşturması
Murdoch'la yaşadıklarını da "İyi Zamanlar, Kötü Zamanlar" kitabında ayrıntıları ile anlattı. Buna göre, dönemin Başbakanı Bayan Thatcher ile kapalı kapılar arkasında yaptığı anlaşma ile İngiliz medyasına giren Murdoch, sahip olduğu medya organlarındaki editoryal bağımsızlığı, çıkarları doğrultusundaki müdahalelerle yok etti. 2015'te oluşturulan ve basındaki sorunları inceleyen "Leveson Soruşturması"nda konuşan Evans, Murdoch'u "İnsan kılığına girmiş kötülük" (evil incarnate) şeklinde nitelemişti.
Leveson Soruşturması'nda Murdoch'un 1968'deki bir başka olayı daha gündeme gelmişti. Buna göre Hongkong'daki son İngiliz valisi olan Chris Patten'in anıları, Murdoch'un sahibi olduğu yayın şirketi "HarperCollins" tarafından satın alınmış ama Çin'deki yatırımlarına zarar gelir endişesi ile Murdoch kitabın yayınlanmasını engellemişti.

Telekulak skandalı
Murdoch'un medyada neden olduğu problemlerden sonuncusunda da "Telekulak Skandalı" ile 168 yıllık "News of the World" gazetesi kapanmak zorunda bırakılmıştı.
Bir cümle ile Müslümanları aşağılayabilen bu medya patronunun yaptıklarını bildiğiniz zaman sadece "Demek ki medya patronu olmak kişiyi ille de bilinçli ve erdemli kılmaz" demezsiniz... Evans'ın "İnsan kılığına girmiş kötülük tanımına neden olan davranışlardan biri de bu tweet olabilir mi" diye düşünürsünüz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA