Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Çoğulcu demokrasinin sağlığı güçlü lidere bağlıdır

Denizdeki balıkların denizi bilmemeleri herhalde mümkündür ki ağızlarından "Demokrasi" kelimesi düşmeyen kişiler, dünyaya çoğulcu demokrasinin örneği olarak sunulan Amerikan demokrasisinin ne tür bir "Tek Adam" rejimi olduğunu bir türlü göremiyorlar.

Trump başkan olunca
"Anayasa", "Kuvvetler ayrılığı", "Hukukun üstünlüğü" ve benzeri ne kadar ilke varsa hepsinin fazlasıyla bulunduğu Amerika'da, Trump'ın başkan olmasıyla her şey nasıl değişiverdi... Yıllarca süren müzakereler sonucu oluşturulan ticaret antlaşmaları bir günde iptal ediliyor. Dünyadaki siyasi dengeleri yeni bir zemine oturtan "Tek Çin" politikası bile bir anda reddediliyor.

Liderli demokrasi
Bir başka deyişle dünyadaki parklarda hiç komite heykelleri yoktur. Çoğulcu demokrasiler de "Lider"e dayalı olarak kimliklerini ve kişiliklerini belirlerler. Lidersiz ya da zayıf liderli demokratik iktidarlar, başarısızlıklarla ve erken seçimler arasında savrulurlar. Koalisyonlarla zaman geçirilir.
Sorunlara çözüm üretilmek yerine bu sorunlar "Kriz stoku"na aktarılır.

Vizyon ve misyon
Tabii ki liderin sadece güçlü olması yeterli değildir. Liderin bir misyonu ve bir vizyonu olmalıdır. Dünyadaki ve yurttaki koşulları doğru değerlendirmeli, ülkesinin çıkarları ile insanlığın gerekleri arasındaki dengeyi kurabilmelidir. Vizyonunu ve misyonunu, icraata aktarabilmelidir.

Bekliyoruz
Yeni Amerikan Başkanı Trump bu niteliklere sahip bir lider mi, henüz bilmiyoruz.
Ama kararlı bir kişi olduğu kesin. Eğer sadece Amerika'nın çıkarlarını gözetip dünya ile bağlarını kopartır ve ülkesini hem izolasyonizme hem de ilkel bir korumacılığa sürüklerse, yazık olur.
Biz zayıf liderlerden geçmişte çok çekmiş bir ülke olarak Amerika'nın bu dönemini ilgi ile izlemek durumundayız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA