Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Diplomasi kurallarına göre her ülke eşittir...

Kurallarla gerçekler arasındaki farkı en iyi yansıtan durum, uluslararası ilişkilere yön veren metinlerde ve bu metinlere dayalı olarak oluşturulan kurumlarda görülür. Örneğin bütün devletlerin eşit sayıldığı ve uluslararası toplantılarda ülkelerin alfabetik sıraya göre oturacakları gibi kuralların kabul edildiği "Aix-la-Chapelle Kongresi" (1818) kararları bugün için de geçerli.

Dünya beşten büyüktür
Cumhurbaşkanı Erdoğan "Dünya beşten büyüktür" diyerek Birleşmiş Milletler üyesi devletleri uyandırmaya çalışırken, bir anlamda "Aix-la-Chapelle Kongresi"nin kurallarına uyma çağrısı da yapmıyor muydu? Birleşmiş Milletler kurulurken beş ülkenin Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri olmaları ile, söz konusu eşitlik temelden inkar edilmemiş miydi?

Hangisi önemliydi
Ama bir de gerçekler var... Bir ülkenin temsilcilerinin alfabe dolayısıyla Amerikan temsilcileri ile yan yana oturmaları, o ülkenin Amerika ile eşit olduğu anlamına mı gelir? Mesela geçen hafta hem Amerika'nın hem de Avusturya'nın cumhurbaşkanları göreve başladılar.
Avusturyalılar dışında yeni Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van Der Bellen'in göreve başlaması kimin umurundaydı?
Buna karşı Trump'ın her adımı tüm dünya medyasında haber oldu.

Tehlikeli ülkeler
Mesela Trump imzaladığı bir kararname ile Irak, Libya, Suriye, İran, Sudan, Somali ve Yemen'den gelenlerin 30 gün boyunca ABD'ye kabul edilmemesini ve bu süre içinde ilave tedbirlerin alınmasını öngörüyor. Bırakın eşitliği, bu yedi ülke Amerika için "Terörle ilintili" görülüyor.
Bir düşünün... Türkiye Irak'tan ve Suriye'den gelenlere dönük olarak Trump gibi davranmadığı için, bu ülkelerle eşit konumda mı?

Trump ve Putin
Eski zamanlarda bu eşitlik konusunu ülkeler sadece şekil olarak ele alırlardı.
Mesela 15'inci yüzyılda birbirlerine üstünlük taslamamak için İngiltere Kralı 4'üncü Edward ve Fransa Kralı Louis, bir köprü üzerinde görüşmüşlerdi. Napolyon ile Çar Aleksandr da, Tilsit Nehri üzerindeki bir salda (1807) buluşmuşlardı.
Bakalım Trump ile Putin nerede görüşecekler?
İki ülkeye de yakın olan bir ülkede görüşmeleri herhalde akla en yakın olanıdır. Mesela İstanbul bu buluşma için uygun mekan olamaz mı?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA