Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Terörle mücadele bitmeden yola devam kolay değil...

Ortaokulda ve lisede derslerde öğretilen bilgilerin hayatta ne işe yarayacağı meselesini, o dönemlerde tartışmayan pek yoktur. Gerçekten de balıkların sindirim sistemini öğrenince bunu hayatta ne zaman kullanırız ki?
Ama öğretilen bütün bilgiler gereksiz değildir.
Örneğin fizik dersinde "Rezonans katsayısı"nı öğreniriz... Türkçesi "Titreşim katsayısı"dır bunun. Buna göre her cismin bir titreşim katsayısı vardı.
İnsanların ses tellerinden müzik enstrümanlarına, kulaklardaki kemikçiklerden, radyo ve televizyon yayınlarındaki dalgalara kadar uzanan her alanda, "Frekans"lar söz konusudur. Örneğin kristal şarap bardağının kenarına vurduğunuzda çıkan ıslık gibi ses onun rezonansını yakaladığınızı gösterir.

Uygun adım doğru değil
Dışarıdan verilen titreşim ile cisimlerin titreşim katsayısı tuttuğunda felaketler olabilir. Mesela bir köprüden uygun adımla geçen askerlerin adımlarının yarattığı titreşim ile köprünün titreşim katsayısı tutarsa, köprü sonunda çökebilirmiş.
1973'te ilk Boğaz Köprüsü açıldığında yüzbinlerce insan koşarak Asya'dan Avrupa'ya, Avrupa'dan Asya'ya geçmeyi deneyince, köprü titremeye ve beşik gibi sallanmaya başladı. Sonra hemen yayaların geçişi yasaklandı.

Toplumsal titreşim
Yaşadığımız deneyler sonucu toplumların da titreşim katsayısı olabileceğini öğrenmiş olmamız gerekiyor. Ancak toplumsal titreşim katsayıları, fiziktekinden farklı olarak değişik boyutlarda ele alınabilir.
Birincisi her toplumun kendine özgü bir titreşim katsayısı olduğu gibi, bütün toplumların ortak özelliklerine bağlı olan evrensel titreşim katsayısı da vardır.

Lider Erdoğan
Bir siyasetçi kendi toplumunun titreşim katsayısını yakaladığı zaman "Lider" olur. Bizde bunun son örneği Tayyip Erdoğan'dır. Girdiği her seçimi, halkoyuna sunduğu her referandumu başarı ile sonuçlandıran Erdoğan, Türk toplumunun titreşim katsayısını kesinlikle yakalamış bir "Lider"dir.

Sıra demokratikleşmede
Ama yerelle iş bitmiyor. Dünya rekabetine açılmak, çağdaş uygarlık düzeyini geçmeye çalışmak, ülkenin alt ve üst yapısını gelişmişlik düzeyinde yenilemek, demokrasiyi ve özgürlükleri daha üst düzeylere taşımak evrensel titreşim katsayısını da yakalamaya yarıyor. Bundan sonra sıra evrensel titreşim katsayısının yakalanması için demokrasinin ve özgürlüklerin düzeyini geliştirmeye gelecektir.
Ancak bunun için Türkiye'de olağanüstü hale neden olan durumların sona ermesi gerekiyor.
Nitekim dün TOBB Türkiye Ekonomi Şûrası'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bu konuya değinirken "Yaşadıklarımız Türkiye'nin FETÖ, DEAŞ, PKK'nın başını tamamen ezmeden, güvenle ve tam kapasite ile yoluna devam etmekte zorlanacağımızı gösteriyor" dedi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA