Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

“Tarafsız cumhurbaşkanı” oyunu sonunda perdelerini indiriyor

AK Parti'nin olağanüstü kongresi 21 Mayıs'ta toplanacağına göre Cumhuriyet tarihinin en uzun süreli tiyatro oyunu da bu tarihte perdelerini indiriyor olacak. Bu tiyatro oyununun adı "Tarafsız Cumhurbaşkanı"ydı.

Oyuna devam
Son referandumdaki anayasa değişikliğine kadar bütün anayasalar "Tarafsız Cumhurbaşkanı" oyununu siyaset dünyasına kabul ettirmişlerdi. Gerçi oyuncular da, seyirciler de kimin ne kadar tarafsız olduğu konusunda fazlaca bilgi sahibiydiler. Bu nedenle kimse "Bu bir oyundur" diyerek, gerçek dünyaya dönmek için çağrı yapmak gereğini duymamıştı.

Cum generaller
Ama sonunda iş öylesine çığırından çıktı ki, emekli orgeneralleri tarafsız cumhurbaşkanı olarak seçmek alışkanlık haline geldi. Darbe süreçlerinde ise, zaten darbeyi yapan orgeneraller kendilerini cumhurbaşkanı olarak atıyorlardı. Bu şekilde "tüm generalkor general- or general" şeklindeki rütbe dizisine bir de "cum general" rütbesi eklenmişti.

Acaba taraflı mı?
Sivil siyasetçiler ise aralarında oyunu sürdürmekteydiler. Mesela Demokrat Parti'nin kurucu Genel Başkanı Celal Bayar Demokrat Partili milletvekillerinin oyları ile Cumhurbaşkanı seçilince, onun tarafsızlığından kuşku duyanlar delil ararlarken Bayar'ın bastonundaki DP harflerine takılmışlardı.

Ölünce tarafsız oldu
Cum generaller dizisine son vererek yeniden sivil Cumhurbaşkanları sürecini başlatan Turgut Özal da, ANAP'ın kurucu genel başkanıydı ve o da Bayar gibi kendi partisinin milletvekillerinin oyları ile Cumhurbaşkanı seçilmişti. Özal'ın anayasal tarafsızlığını rakipleri doğal olarak kabul etmediler. Ancak Özal hayatını kaybedince rakipleri de onu tarafsız biçimde övdüler.

Demirel ve Sezer
Ve derken tarafsız (!) Demirel cumhurbaşkanı oldu. Demirel o kadar tarafsızdı ki, TBMM çoğunluğuna sahip Çiller'e başbakanlık görevini vermedi. Daha sonra gelen Cumhurbaşkanı Sezer de önce Başbakan Ecevit'e anayasa kitapçığı fırlattı, sonra da AK Parti'nin kararlarını kabul etmeyerek tarafsızlığını kanıtladı.

Oyun bitiyor
Son tarafsız cumhurbaşkanları olan Abdullah Gül de, Tayyip Erdoğan da AK Parti oyları ile Cumhurbaşkanı seçildiler. Ve 21 Mayıs'taki AK Parti Olağanüstü Kongresi'nde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yeniden Genel Başkan seçilince bu "Tarafsız Cumhurbaşkanı" oyunu nihayet sona erecek.
Hatırlanacağı gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan, 16 Nisan'da sandık başına giden Türkiye'nin kararı "Evet" olunca, partisine döneceğinin sinyalini vermişti.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA