Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

ABD’ye değil kendimize güvenmemiz gerekiyor

YPG'ye ABD tarafından verilecek silahlar sadece Türk-Amerikan ilişkilerinin geleceğine gölge düşürmüyor. Bu kararı verenler, ABD'nin başkanı Trump'ı da hiç hesaplamadığı bir konuma düşürüyorlar. Irak ve Suriye konusunda Obama-Clinton ikilisinin hatalarını sürekli seslendirerek seçim kampanyasını sürdüren Trump, şimdi başkan olarak bu ikilinin açtığı yola girmiş oluyor...

Büyük yanılgılar
ABD'nin dış politikasına yön verenler, dünyanın başka ülkelerine uzaylı gibi bakarlar. Örneğin 2'nci Dünya Savaşı'ndan sonra işgal ettikleri Almanya ve Japonya onlara hiç problem çıkarmadan uyum gösterdikleri için, Irak ve Afganistan'ın da Almanya ve Japonya gibi davranacaklarını zannetmişlerdir. Sonuçta Irak da, Afganistan da bitmeyen savaşa sürüklenmişlerdir.

Güvenilmezler
Amerikan dış politikasında bir ülkeye ve bir rejime destek vermek, o desteğin ebediyen süreceği anlamına gelmez. Örneğin İran- Irak Savaşı süresince, Irak'ı ve Saddam'ı, İran'a karşı desteklemişlerdi. Bu desteği öylesine abartmışlardı ki, Saddam Kuveyt'i de işgal edebileceği inancına kapıldı. Sonuçta ABD Irak'ı işgal, Saddam'ı idam etti.

Hem FETÖ'ye hem de PKK'ya destek
Bütün bu durumlar göz önüne alındığında, ABD ile dostluğun tehlikeleri ortadadır. Türkiye'yi teröre boğan PKK'nın uzantısı olan PYD'ye silah verdikleri gibi, müttefikleri Türkiye'yi tehdit eden FETÖ'yü de bir türlü iade etmezler. Daha da ötesi fiilen ABD işgali altındaki Irak'ta üslenen PKK Türkiye'ye saldırırken, bunları sadece seyrederler.

Sözde teminat verirler
Ama lafta çok iyi niyetlidirler. Örneğin dün Londra'da ABD Savunma Sekreteri James Mattis'in, Başbakan Binali Yıldırım'a, ABD'nin NATO müttefiki olan Türkiye'yi koruma konusundaki kararlılığını tekrarladığı açıklandı.
Başbakan Yıldırım, İngiltere ve BM'nin ev sahipliğinde düzenlenen "Somali Konferansı" için bulunduğu Londra'da ABD Savunma Bakanı James Mattis ile görüştü. Pentagon Sözcüsü Dana White, görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, "Mattis, ABD'nin Türkiye'yi koruma konusundaki kararlılığını tekrarladı. Silahlı çatışmaları önleme yönündeki taahhüdünü yinelediğini belirtti. İki lider Irak ve Suriye'deki barış ve istikrara verdikleri desteği teyit etti" açıklamasında bulundu.

Silahları geri alacaklarmış
Bunun gibi ABD'ye giden Türk heyetine de "PYD'nin kendisine verilen silahları, DEAŞ ile mücadele dışındaki amaçları için kullandıkları ya da silah kaçakçılığı yaptıkları tespit edilirse sevkiyat kesilecek. Savaş bitince de silahlar geri alınacak" güvencesi verdiği öğrenildi. Buna göre Rakka operasyonu biter bitmez YPG'nin elinde kalan tüm ağır silahlar toplatılacakmış...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA