Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Katar’ı hedef alan saldırılarda ölçü kaçıyor

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Bahreyn tarafından Katar'a uygulanan boykot ve ambargo yetmemiş ki, şimdi de 13 maddelik bir talep listesi sunmuşlar. Katar'a bu talepleri yerine getirilmesi için de 10 gün süre tanımışlar.

El Cezire kapansın
Bu talep listesinde yer alan maddelerden en akıl dışı olanı da El Cezire televizyonunun yayınlarına son vermesi değil mi?
Ayrıca 1994'teki ikili anlaşma ile Katar'da kurulan Türk askeri üssünün kapatılması da talep listesindeki maddelerden biriymiş. Bu arada Katar'ın İran'la ilişkilerini kesmesi de talep ediliyormuş.
10 gün geçtikten sonra da Katar bu talepleri yerine getirmezse, acaba bu ülkeler Katar'a saldırıp işgal mi edecekler? Ya da mesela El Cezire televizyonunun yayınlarına girip, bu kanalda Katar aleyhinde programlar mı oynatacaklar?

İş çığırından çıktı
İşin özeti, Katar'la bu ülkeler arasındaki gerginlik gerçekten çığırından çıkmış özellikler gösteriyor. Bu krizi yorumlarken Arap ülkeleri aleyhinde öfkeli yazılar yazmamak ve kriz yüzünden Arap dostlarımızla aramızı açmamak için aşırı özen gösteriyorum. Ama bu sözde dostlar arasında Sisi'nin Mısır'ı da var... Ve Türkiye'nin istikrarını hedef alan komplolardan bazılarının arkasında Birleşik Arap Emirlikleri'nin de bulunduğu şeklindeki kuşkular, hâlâ zihinlerde durmuyor mu?

Suudi aile şirketi
Özellikle Suudi Arabistan'ın bu akıl dışı krize öncülük etmesini anlamak hiç kolay değil. Ramazan ayında bir kardeş ülkeyi köşeye kıstıracak planlar yapmak hangi mantığa sığar ki? Gerçi son veliaht tayini de gösterdi ki Suudi Arabistan sanki bir aile şirketidir. Ülkenin adı da bu ailenin adı olduğuna göre, hanedana veliaht atanması ile bir şirkete genel müdür atanması arasında pek fark yoktur. Ve bu şirket şimdi aynı bölgedeki bir ülkenin ipini çekmek için projeler üretmektedir.

Bu işin sonu yok
Katar'a 10 gün süre tanınarak diretilen talepler herhalde bu talepleri seslendirenlere iade edilecektir. Ortadoğu'daki en büyük ABD üssünün bulunduğu Katar'a saldırırlarsa, sonunda işin nerelere varacağı da herhalde tahmin edilebilir. Ama bu kriz böyle devam ederse sonunda Körfez'de de Rus askeri varlığını görebiliriz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA