Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Bir yılda 190 bin trafik kazasının olduğu bir ülkeyiz

Yıllar önce New York Belediyesi 50 yıldır taksi şoförlüğü yapan ve hiç kaza yapmayan bir adama ödül vermişti.
Bu adam ödülünü alırken, hiç kaza yapmamasının sırrını da şöyle anlatmıştı:
- Trafiğe çıktığım zaman benden başka bütün sürücülerin deli, sağır, kör ve saldırgan olduklarını varsayarım!

190 bin trafik kazası
Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı'nın açıkladığı geçen yıla ait Türkiye'deki kaza sayılarını okurken, bu New Yorklu şoförü hatırladım. Sürücülere, "Hızınla değil, dikkatinle övün" diye seslenen Başkanlık, geçen sene 190 bin 954 kazaya sürücülerin sebebiyet verdiğini duyuruyordu.

Asıl hayat bilgisi
İlkokulda "Hayat Bilgisi" diye okutulan o dersin adını "Trafik Bilgisi" diye değiştirsek daha doğru olmaz mıydı? Kentlileşmiş bir ülkede yaşıyoruz artık. Ve bu kentli Türkiye'de 20 milyonu aşkın araç trafikte...
Kentli yaşamın en önemli öğesi de trafik kurallarına uymak değil midir? Her bayram tatilinde gelen trafik kazası haberlerinde nice ocağın söndüğünü duyarız ve sonraki ilk bayram tatilinde aynı trajedilerin yaşanacağını biliriz.
Ne var ki sade bayram tatilleri gerekmez bu acıların yaşanması için. Sadece dün gözüme çarpan üç haberi aktarayım...

Çocuk şoför
Bursa'nın Nilüfer ilçesinde annesi Nebiye G.'ye ait 16 BKA 80 plakalı otomobili alan 17 yaşındaki G.Ö., Erhan Yumuk (16) ile birlikte yola çıktı. Bir süre sonra direksiyona Yumuk geçti. Yolda ilerlerken aracın direksiyon hâkimiyetini kaybeden Yumuk, başka bir araca çarptı. Lise öğrencisi Erhan Yumuk, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Bir ölüm haberi
Manisa'nın Yunusemre ilçesinde Yalçın Kaplan (41) idaresindeki 45 RF 242 plakalı otomobil, Muradiye Mahallesi'nde şarampole devrildi. Kazada ağır yaralanan Kaplan, 112 Acil Servis ekibince kaldırıldığı Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi'ndeki müdahaleye rağmen kurtarılamadı.

Kontrolden çıkmış
Bursa'nın merkez Yıldırım ilçesinde bir otomobilin akaryakıt istasyonunun duvarına çarparak devrilmesi sonucu iki kişi ağır yaralandı. Serhat G. (19) idaresindeki 16 JP 565 plakalı otomobil, Ankara Yolu Caddesi'nde Arabayatağı Yaya Üst Geçidi yakınında kontrolden çıkarak bir benzinliğin duvarına çarptıktan sonra yola devrildi. Kazada, sürücü Serhat G. ile araçta bulunan Muhammet G.
(19) yaralandı. Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan yaralıların hayati tehlikesi bulunduğu öğrenildi.

Trafik eğitimi şarttır
Her gün bu tür haberlerde geçen "Direksiyon hâkimiyetini kaybetti" ya da "Aşırı sürat yüzünden önünde giden araca çarptı" benzeri kaza nedenlerini okurken biliriz ki asıl neden sürücülerin sorumsuzluğu ve bilinçsizliğidir. Trafikte sadece kendisinin olduğunu zanneden ve kurallara uymak yerine keyfi neyi istiyorsa onu yapanların hâkim olduğu bir kargaşadır bu. Başta da söylediğim gibi ilkokuldan başlayan bir bilinçlendirme kentlileşen Türkiye için şarttır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA