Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Meğer 2013 yılında AB’ye tam üye olmamız bekleniyormuş...

Cumhuriyetimiz bir yaşına daha basarken, yarım yüzyılı aşkın bir süredir hedeflediğimiz ve bir türlü gerçekleştiremediğimiz Avrupa Birliği üyeliği konusunda dünden farklı tutumların sergilenmesi gerekiyor. Bu açıdan 26 ülkeden 187 konuşmacının katıldığı Kocaeli'deki "Kartepe Zirvesi"nin yıldızı Avrupa Birliği Genişlemeden Sorumlu eski Komiseri Gunter Verheugendi.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından "The Green Park Kartepe Otel"de düzenlenen zirvede konuşan Verheugen, Türkiye ile Avrupa Birliği'nin ilişkilerindeki sorunları teşhis ederken "Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Türkiye'ye yönelik tutum ve tavrı hepimizde şok etkisi yarattı" dedi.

Makul kişiler aranıyor
Verheugen'in uyarılarını hem Türkiye hem de AB değerlendirebilirse, bir kriz kaynağı olan bu olay yeniden rayına oturacaktır. Gunther Verheugen'in konuşmasının satırbaşlarını aktarmayı gerekli görüyorum:
"-AB'nin 2005'ten bu yana Türkiye'ye yönelik bakış açısı ve uygulamaları başarısızlık içeriyor.
Gelinen noktada iki taraftan makul kişiler bir an önce diyalog çağrısında bulunarak görüşmelere başlamalı. İki tarafın da sert çıkışları yumuşatması gerekiyor.

1999'a geri dönülmeli
"-AB, Türkiye'yi anlama aşamasında çaba sarf edip, daha iyi yaklaşım sergilemeli. Bana göre bu noktada 1999 stratejisine geri dönülmeli.
AB'nin stratejik güvenlik açısından her zamankinden daha çok Türkiye'ye ihtiyaç duyduğu bir dönemden geçiyoruz. Öngörüm 2013 yılında Türkiye'nin tam üyeliğinin gerçekleşeceği yönündeydi.

Demokrasi üst değerdir
"- AB'den farklı seslerin yükselmesi Türkiye'de kafa karışıklığına yol açıyor. Türk halkında 'Ne yaparsak yapalım AB'ye giremeyiz' düşüncesi yaygınlaşıyor. AB, içerisinde de, 'Türkiye bizim kültürümüze ait değil, AB üyesi olamaz' şeklinde yaklaşımlar söz konusu. Kültürel, dinsel farklılıklar, üyelik kriteri olamaz. Yüzde 90'ı Müslüman, demokratik bir Türkiye, Avrupa değerleriyle çelişmez. Çünkü birlik; adalet, eşitlik, özgürlükler, demokrasi ve insan hakları üzerine kuruldu. Bu bakış açısı tüm ülkeler için geçerli olmalı."

Merkel'in tutumu
"-Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Türkiye'ye yönelik tutum ve tavrı hepimizde şok etkisi yarattı. Türk tarafı üyelik ve kriterler için sorumluluğunu yerine getirdi. Avrupa sözünü yerine getirmediği gibi, Merkel; müzakere sözünün içi boş bir laf olduğunu ifade etti. Türkiye, göçmen meselesinde AB tarafından kandırılan ülke pozisyonundadır.

Türkiye sözünü tuttu
"-Türkiye, bu sorunu söz verdiği şekilde çözdü ve üzerine düşenleri yerine getirdi.
Hatta bu yaklaşım Merkel'in başkanlık sürecini garanti altına aldı. Merkel, seçimlerden Türkiye'nin göçmen politikasındaki tutarlı tavrı sayesinde galip çıktı. AB ise vize serbestisi konusunda üzerine düşeni yerine getirmedi.
Vizelerin kaldırılması bazı Alman siyasetçilerin yaşadığı ikilemden kaynaklanıyor. Bir yandan Türkiye'nin serbest geçiş erişiminin hızlandırılması söylenirken, bir yandan birlik dışında kalması gerektiği ileri sürülüyor. Bu durum güven sorununa yol açıyor."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA