Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Özeleştiri yerine komplo teorilerine kaçmak çözüm müdür?

Pensilvanya'da üslenen FETÖ'ye mi, yoksa hiç seçim kazanamamanın ezikliğini siyasete kavga olarak yansıtan CHP yöneticilerine mi kızalım bilemiyorum. Amerikan derin devleti de, Avrupa Birliği'nin İslamofobiye yakalanmış siyasetçileri de kızacaklarımız listesine alınabilirler...
Bunlar siyasetin gerçeklerini unutturdular bize.
Bunların yüzünden kökü içeride olan sorunlarımızın kaynağını da dışarıda aramaya başladık.

Devlet uyumuş
Oysa Osmanlı'da da, Cumhuriyet'te de özeleştiri geleneğine sahiptik. Ne yazık ki son dönemlerde, kendimizi komplo teorilerine fazlaca kaptırdık ve hatalarımızı görmezden gelmeye başladık. Örneğin 15 Temmuz darbe girişimi ertesinde başlatılan FETÖ'cü avının, devlet yönetiminin ve istihbarat örgütlerinin uyumaları yüzünden çok gecikmiş bir operasyon olduğunu neden kabullenmiyoruz?
Ayrıca 15 Temmuz günü bile bazı devlet kurumlarının yöneticilerinin uyumuş olduğunu neden görmezden geliyoruz?

Komplo teorileri
Aklımız Batı'da olsa da, bedenimiz Ortadoğu'da bulunduğuna göre, "Komplo teorileri"ne takılmadan, siyaseti yorumlamak galiba pek mümkün değildir. Çünkü Ortadoğu halkları, gerçeklerden çok komplo teorileri ile gelişmeleri anlamaya çalışır.
Topraklarından petrol fışkırmasına rağmen yoksulluktan kurtulamayan halk kitleleri, ülkelerini kötü yönetenleri eleştirecek yerde Siyonistlerin ve emperyalistlerin kendilerini geri bıraktığına inanırlar.

Yerli öğeler
Sanki Türkiye'de Osmanlı'dan Cumhuriyet'e aktarılmış bir "Milli darbe geleneği" yokmuş gibi ve sanki AK Parti daha önce de e-Muhtıra'ya hedef olmamış gibi ve de Gezi Kalkışması yahut 17-25 Aralık girişimi hiç yaşanmamış gibi, 15 Temmuz'u sadece CIA'nın, FBI'nın, MI5'in ve FETÖ'nün ortak yapımları olarak görmüyor muyuz? 15 Temmuz'un içinde yerli ve Kemalist öğelerle dürtüler yok muydu sanki?

CHP'nin hatası
Bu açıdan CHP'nin siyaseti kavgaya ve nefrete taşımasının, siyasi akıl sağlığımızın zayıflamasındaki katkısı fazladır. Bazıları mesela Yugoslavya'nın ihtirasları akıllarından fazla olan siyasetçilerinin ve askerlerinin bu ülkeyi nasıl iç savaşa ve bölünmeye götürdüğünü nedense hiç hatırlamıyorlar.
Bunca yıl sonra Atatürk'ü yeniden bir kamplaşmaya konu etmeye çalışan akılsızlar, demokrasiye de yazık etmiyorlar mı?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA