Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Tweet’ler 280 harfle yazılınca kim bilir neler olacak

Bilişim Çağı'nın dönüm noktalarından birini yaşıyoruz... Düne kadar Twitter'da sadece 140 harfle düşünceleri açıklamak mümkündü.
Twitter yönetimi bu sayıyı 280'e çıkarttı...
Yani artık 140 harfle değil 280 harfle iktidarları sarsmak, ünlü kişileri yerin dibine batırmak, kişilere dönük nefret duygularını daha etraflı duyurmak imkânı doğuyor.

Bir devrim
Sosyal medyada devrim olarak kabul edileceği kesin olan 280 harf kararı, özellikle Amerikan idaresini ve siyasetini derinine etkileyecektir.
Bilindiği gibi ABD Başkanı Donald Trump yönetime geçtiği günden bu yana Kongre'den hiçbir önemli yasa teklifini geçirememiştir. Amerikan tarihinin en az desteklenen (yüzde 37) başkanı olduğu son kamuoyu yoklamaları ile anlaşılmıştır. Ancak yazdığı tweet'lerle, hemen her gün gazetelerin manşetlerinde yer almış ve gerek rakibi olan siyasetçileri, gerekse yabancı devlet adamlarını incitici sözlerle aşağılamıştır. Özellikle Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'a dönük tweet'leri, dünyayı adeta bir nükleer savaşın eşiğine getirmiştir.

Küçülen beyinler
Bilginin iletişimle birleştiği bu çağda amansız hastalıklara hemen çare bulunacağı, bilimsel teorilerin doğrulamalarının kolaylaşacağı, uzay bilmecesinin artık çözüleceği zannediliyordu. Oysa bu çağı yeni bir aydınlanma olayı değil, sosyal medya aracılığı ile insanların aydınlanmaları karanlığa çekebilmeleri olayı simgeliyor...
Bu açıdan Twitter'da dünya dillerinin 140 harfle neleri ifade edebilecekleri de sınandı... Bu dar ifade imkânı yüzünden beyinlerin sözlükleri de daraldı. Şimdi bu kısıtlanmış beyinlere sunulan 280 harf kullanabilme imkânı ile bunların sahiplerinin artık neleri seslendireceklerini merakla bekliyoruz.

Geciken devrim
Bu bilişim devriminin en çarpıcı ürünü olan Twitter çağlar önce insanlığın hizmetine sunulmuş olsaydı herhalde Shakespeare, Puşkin ya da Moliere romanlarını, oyunlarını, şiirlerini yazarak ömürlerini tüketmek yerine 140 ya da 180 harf kullanarak edebiyat tarihine geçerlerdi.
Zaten sayıları çok az olan günlük kullanımdaki sözcüklerimizin Bilişim Çağında katlanarak artacaklarını ümit edenler, artık 280 harfe beklentilerini bağlamalıdırlar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA