Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Kuzey Kore birilerini tehdit ediyorsa ABD de birilerini işgal etmiyor mu?

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Amerika tarafından hazırlanan ve Kuzey Kore'ye dönük yeni yaptırımlar getiren tasarıyı, Güvenlik Konseyi'nin 15 üyesinin de kabul etmesi, hemen onaylanacak bir durum değildir. Bu 15 üye arasında Rusya ve Çin'in de bulunması ise şaşırtıcıdır.

YAPTIRIMLAR
Kuzey Kore'nin yeni ve çok ağır yaptırımlara konu olmasının nedeni, bu ülkenin balistik füze denemelerine devam etmesidir.
Bu yaptırımlardan sonra Kuzey Kore'nin petrol ithalatı yüzde 90 oranında azalacak, yurtdışında çalışan Kuzey Kore vatandaşları ülkelerine dönmeye zorlanacaktır. Bu yaptırımlarla Kuzey Kore adeta açlığa ve yoksulluğa mahkûm edilmek istenmektedir.
Açıkçası bu çeşit bir dünya düzenini kabul etmek kolay değildir.
Japonya'ya iki tane atom bombası atan Amerika'nın Japonya'yı korumak gerekçesiyle Kuzey Kore'yi sıkıştırıp bir savaşa tahrik etmesini nasıl kabul edebiliriz?

KİM JONG-UN VE TRUMP
Nükleer silahlara da uzun menzilli füzelere de sahip olan ülkelerin, bunlara sahip olan Kuzey Kore'ye yaptırım uygulamaları, hangi ahlaka ve mantığa sığar ki? Eğer sorun Kuzey Kore diktatörü Kim Jong-un'un tahrik eden açıklamalarından ve kişiliğinden kaynaklanıyorsa, ABD'nin başkanı Donald Trump'ın kişiliği ve tweetleri, daha az tahrik edici midir? ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'un "Kuzey Kore ile ön şartsız müzakereye hazırız" şeklindeki açıklamasını kim buharlaştırmıştır acaba?

SAVAŞ SEBEBİ
Sonuçta Kuzey Kore'den bu son yaptırımların ülkenin bağımsızlığını ve egemenliğini hedef aldığını belirten açıklamayla "Bu yaptırımlar Kore yarımadasının istikrarını hedef alıyor, bunlar savaş sebebidir" tepkisi gelmiştir. Kuzey Kore dışişleri sözcüsü nükleer programlarına devam edeceklerini açıklamıştır.

İSRAİL ÖRNEĞİ
İşin özünde bir bağımsız ülkenin, bir süper güce karşı direnmesi yok mudur? Ve nükleer silahlara sahip İsrail'i Ortadoğu'nun kabadayısı haline ABD getirmemiş midir? Özetlersek Kuzey Kore'nin bölge ülkelerini tehdit etmesi tabii ki onaylanamaz. Ama unutmayalım ki, ABD, Irak'ı veya Afganistan'ı tehdit etmedi, işgal etti.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA