Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Alman tankları sadece darbe girişimlerinde mi kullanılabilir?

Afrin Operasyonu, uluslararası ilişkilerin çarpık bir yönünü daha bizlere hatırlattı. Bu şekilde, Türkiye'ye silah satan ülkelerin bu silahların kullanım şeklinde kendilerini yetkili gördükleri bir kez daha anlaşıldı.

Almanlar endişeliymiş
Bu cümleden olarak Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Afrin'e yönelik harekâtında Alman Leopard tanklarının kullanıldığına ilişkin haberler dün Alman Federal Hükümeti'nin Berlin'deki olağan basın toplantısında gündeme taşındı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Adebahr, şimdiye kadar aldıkları bilgilere göre "Leopard tanklarının kullanıldığını doğrulayamayacağını" söyledi.

Leopard tankları
Savunma Bakanlığı Sözcüsü Holger Neumann, NATO ülkesi Türkiye'nin 80'li ve 90'lı yıllarda Almanya'dan 397 Leopard 1 tankı, 2006-2011 arasında ise 354 Leopard 2 tankı aldığına dikkati çekti. Alman Haber Ajansı (dpa) Alman federal ordusundan bir uzmanın harekâtta Leopard 2 A4 panzerlerinin kullanıldığını doğruladığını duyurmuştu.

Nerede kullanalım?
Bize silah satan ve müttefikimiz oldukları sanılan ülkeler, bu silahların sadece askeri darbelerde kullanılabileceğini de sözleşmelere koysalar, durum ne kadar berrak olurdu. Mesela Afrin Operasyonu'nda Alman Leopard tanklarının kullanılmasına takılan Almanların, bu tankların 15 Temmuz 2016 darbe girişiminde halka karşı kullanıldıklarını hiç sorgulamadıklarını biliyoruz. Aynı şekilde ABD yapımı F-16'ların da 15 Temmuz'da nereleri bombaladıklarını çok iyi hatırlamıyor muyuz?

Johnson mektubu
Bu vesile ile Johnson Mektubu'nu yine hatırlamıyor muyuz? 1964 Haziran'ında Kıbrıs'taki Türk toplumuna yönelik saldırıları önlemek amacı ile ve "Garantör Devlet" olarak Türkiye Ada'ya müdahale kararı almıştı. Bu karar üzerine, ABD Başkanı Johnson dönemin Başbakanı İsmet İnönü'ye 5 Haziran 1964 tarihli bir mesaj göndermişti. Bu mesaj "Johnson Mektubu" olarak bilinir. Bu mektubun ABD'den verilen silahların kullanımına ilişkin bölümünü de aynen veriyorum:

ABD silahları
"-... Bay Başkan, askeri yardım sahasında Türkiye ve Birleşik Devletler arasında mevcut iki taraflı Anlaşma'ya dikkatinizi çekmek isterim. Türkiye ile aramızda mevcut Temmuz 1947 Anlaşması'nın 4'üncü maddesi mucibince, askeri yardımın veriliş maksatlarından gayrı gayelerde kullanılması için Hükümetinizin, Birleşik Devletler'in muvafakatini alması icap etmektedir.

Kullanmak yasak
"- Mevcut şartlar tahtında Türkiye'nin Kıbrıs'a yapacağı bir müdahalede Amerika tarafından temin edilmiş olan askeri malzemenin kullanılmasına Birleşik Devletler'in muvafakat etmeyeceğini samimiyetimle ifade etmek isterim." Hürmetlerimle Lyndon B. Jonhnson.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA