Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Putin’in çıkışı ABD’yi ekonomik iflasa sürükleyecek mi?

Tarih yine tekrar ediyor. Ama bu kez eski aktörler faklı konumlarda...
1983'te Amerika'nın Başkanı Reagan Sovyetler'i "Uzay savaşları"nda yeneceklerini açıklamıştı... Bu "Uzay savaşları" sözcüğü Sovyetler'i çileden çıkarmış ve savunma harcamalarına aşırı paylar ayırmaya başlamışlardı. Oysa "Uzay savaşları" balistik füzelere karşı oluşturulacak Stratejik Savunma Sistemi'ne medya tarafından verilen isimdi.

Ekonomik iflas
Sonuçta Sovyetler Birliği özellikle askeri harcamalar yüzünden ekonomik açıdan iflas etti. "Perestroyka" ve "Glasnost" da Sovyetler'i kurtaramadı ve 1991'de çöküp dağıldı Sovyet İmparatorluğu...
Soğuk Savaş ABD'nin kesin zaferi ile sona ermişti. Dünyada nükleer silahların da söz konusu olduğu Amerikan-Sovyet dehşet dengesi yoktu artık. ABD dünya mahallesinin tek kabadayısıydı...

Rahat battı
Ne var ki tek süper güç olduğu dönemde ABD'ye rahat battı. Dağılma şokunu henüz atlatamamış olan Rusya'yı müttefik yapacak yerde düşman ve tehlike kaynağı olarak karşısına aldı. Ama Yeltsin'den sonra Rusya'da yönetime gelen Putin farklı bir siyasetçiydi. Ülkesini her açıdan toparladığı gibi ordusunu da güçlendirdi. Suriye'ye inerek Ortadoğu dengesinde ağırlıklı bir yer kazandı. Ve şimdi Reagan'ın yıllar önce Brejnev'in Sovyetler Birliği'ne karşı oynadığı oyunu, Putin Trump'ın ABD'sine karşı sahneliyor.

Sıra Putin'de
Dün Rusya'nın Federal Meclisi'nde ulusa sesleniş konuşması yapan Putin yeni nükleer füzelerin menzilinin "sonsuz" olduğunu vurgulamış. "Dünyanın her yerini vurabiliriz" diyen Putin füzelerin balistik füzelerden farklı olarak rotasını sürekli değiştirebildiğini ve istendiği kadar havada kalabildiğini söylemiş.

ABD'ye karşı hazırlık
"Bu teknolojiye başka hiçbir ülke sahip değil" diyen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "İnsansız denizaltılarla dünyanın her noktasından nükleer saldırı gerçekleştirebiliriz" şeklinde konuşmuş. "Kincal" adı verilen yeni akıllı füze ile düşman gemilerini de yok edebileceklerine vurgu yapan Putin amaçlarının ABD'nin silahlanma çabalarına yanıt vermek olduğunu söylerken "Eğer harekete geçmeseydik ABD karşısında savunmasız kalacaktık" şeklinde konuşmuş.

Bakalım ne yapacaklar?
Şimdi Trump yönetimi ABD'nin köhnemiş alt yapısını yenilemek benzeri projelerini rafa kaldırıp askeri harcamalara yüklenmek zorunda. Zaten 20 trilyon 800 milyon dolar borçlu bu ekonomi, bakalım ABD'yi ne kadar zaman daha taşıyabilecek?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA