Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Bazıları cahil değil ama ümmidir bazıları ise sadece cahildir

Çok sevdiğim bir gazeteci arkadaşım var. Ortadoğu ülkelerine onunla birlikte yaptığımız yolculuklarda, gerektiğinde mükemmel Arapçası ile tercümanlık yapar... Ancak Arap alfabesi ile yazılmış hiçbir şeyi okuyamaz. Ona "Sen asla cahil değilsin, ama körkütük ümmisin" diye takılırım...

Ümmi değil ama cahil
Dün haberleri gözden geçirirken, bu meslektaşımın tam tersi olan bir Ortadoğulunun yaptığı konuşma karşıma çıktı. Bu şekilde Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE)
Dışişleri'nden sorumlu Devlet Bakanı Enver Gargaş'ın ümmi olmadığını ama körkütük cahil olduğunu bir kez daha anladım.

Nereye gideceğiz?
Bu Enver Gargaş Bratislava'daki bir forumda konuşurken Birleşik Arap Emirlikleri'nin öncelikli politikasının İran ve Türkiye'yi Ortadoğu bölgesinden çıkarmak olduğunu söylemiş...
Acaba bu şaşkın adam Türkiye ve İran'ı Ortadoğu'dan çıkardıktan sonra hangi coğrafyaya yerleştirmeyi düşünüyordur?
Keşke bunu da açıklasaydı ve biz 80 milyon Türkiyeli yola çıkmadan önce nereye gideceğimizi de bilebilseydik.

Cahil alayı
Gargaş daha önce yaptığı bir konuşmada da , "Arap dünyası Tahran ve Ankara tarafından yönetilmeyecektir" demişti... Amerika ve İsrail güdümündeki Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn ve BAE'den oluşan koalisyonun Ortadoğu'nun tek belirleyici gücü olduğunu düşünen bu gibi cahiller yüzünden Filistin'de insanlar öldürülüyor, Suriye halkı doğup büyüdükleri kentlerinde yaşayamıyor. ABD işgali sonrasında Iraklıların yaşadıkları trajedi, onlara Saddam'ı aratmamış mıydı?

Bernard Lewis ölmüş
Bu cahil Arabın saçmaları ile uğraşırken, bir bilge adamın öldüğü haberini okudum. Prof. Bernard Lewis 102 yaşında vefat etmiş. Lewis'in Amerikan neo-Conları'nın fikir babalarından biri olması, onun bence siyasal konumu konusundaki yanlışıdır. Ancak çok bilgili bir kişiydi. Türk ve Ortadoğu tarihi konusunda dünyanın önde gelen bilim adamıydı.

Bilge insandı
Bir gün evime konuk olarak geldiğinde, disk çalara Fuzuli'nin "Su Kasidesi"nin gazel olarak icrasını koymuştum.
Bernard Lewis gazel bitince bu kasideyi önce Azeri sonra da İran lehçesi ile okumuştu. Kitaplarından ne kadar çok şey öğrendiğimi minnet duyguları içinde düşünüyorum.
1998'de "Atatürk Uluslararası Barış Ödülü" alan Bernard Lewis için "Toprağın bol olsun" diyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA