Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Bir zamanlar Türkiye de tıpkı Sudan gibi değil miydi?

Sudan'da askeri darbe sonrasındaki gelişmeleri izlerken, kendimi "Zaman Tüneli"ne girmiş gibi hissettim. Askeri darbeyi yapanlar Devlet Başkanı Ömer El Beşir'i tutukladıktan sonra, bir ay boyunca saat 19'dan sonra sokağa çıkma yasağı getirmişler.

Bir pazar günü
1960'ın 27 Mayıs'ı bir Pazar günüydü. Levent'teki evlerinde ilk gecelerini geçiren İsviçreli Dr. Poffet ve eşi o gün bir öğleden sonra yürüyüşüne çıkmışlardı. Dr. Poffet İsviçre'nin Sandoz şirketinin ilaç fabrikasını kurması için İstanbul'a tayin edilmişti.

Pencereler açılıyor
Poffet çifti güneşin yolları ve ağaçları parlattığı o Mayıs günü, Levent'te yürüyorlardı. Hiç beklemedikleri bir ilgi görmeleri onları şaşırtıyordu. Çünkü onlar el ele Levent sokaklarında yürürlerken, yol üzerindeki evlerin pencereleri, açılıyor, o pencerelerden sarkan insanlar onlara seslenip, el sallıyorlardı.

Meğer neymiş
Oldukça geç ne olduğunu anladılar. Çünkü o Mayıs günü Türkiye Cumhuriyeti'ndeki ilk askeri darbe yapılmış ve sokağa çıkma yasağı koyulmuştu. Poffet çifti bu yasağı bilmedikleri için, yol üzerindeki evlerin pencerelerini açanlar onların başlarına bir şey gelmesin diye onları uyarıyorlardı. Poffet'ler ise, Levent semtindeki ilk günlerinde komşularının onlara hoş geldin dediklerini sanarak mutlu oluyorlardı.

Beşir'in kaderi
Evet... Bugünün Sudan'ını dünün Türkiye'si gibi izlerken hüzünleniyorum. Bize dost olan Devlet Başkanı Beşir'in kaderi, benim de yüreğimi yakıyor... Sudan'da ordu, devlet televizyonu binasını kuşattı ve bazı askerler içeriye girmiş... Sudan Savunma Bakanı Avad bin Avf, Devlet Başkanı Ömer El Beşir'in tutuklandığını duyurduktan sonra, ülkeyi kurulacak askeri konseyin yöneteceğini, 3 ay boyunca ülkede olağanüstü hal ilan edileceğini belirtmiş.

Durum karışık
Sudanlı eylemciler ise Savunma Bakanı Avad bin Avf'a da karşı gösterilerin devam edilmesi çağrısında bulunmuşlar. Sudan Savunma Bakanı Avad bin Avf, "Hükümetle anlaşma yollarını çok denedik, yapamadık. Daha sonra halkın da isteği ve çoğunluğu ile müdahale ettik. Bütün hükümet yetkililerini hapse attık" demiş.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA