Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKUR TEMSİLCİSİ OKUR TEMSİLCİSİ - YAVUZ BAYDAR

Yorum: Haber eksik

Boğaz ve özellikle Adalar, imar mevzuatı, bürokrasi, siyasi eğilimler ve kişisel ilişkiler (husumet gibi) açılarından çok karmaşık alanlar. Adalar Kaymakamı ile ilgili haber, bu karmaşık fotoğrafın hayli bulanık yeni bir karesini oluşturmakta.
Arka plan olarak şu iki noktayla başlayalım: İhbarı yapan kişi -Kamil Akın-farklı kaynaklardan anlaşıldığı kadarıyla Büyükada'da pek sevilen, olumlu bakılan biri değil. Tabii ki bu haklılık-haksızlık ölçütü olamaz, ama bilinmesinde yarar var. İkincisi, bazı inşaat ihalelerine engel olduğu gerekçesiyle kaymakamın etrafında bir husumet çemberi oluştuğu da yaygın bir kanaat olarak dile getiriliyor. Elbette bu da haklılık-haksızlık ölçütü olamaz.
Ama, böyle karmaşık bir fotoğraf karesi çeken bir haberin, bu arka planı mutlaka anlatması gerekirdi.
Habere itirazda kritik bir nokta, esasen, "inşaatın durdurulması" ile ilgili.
Haberde inşaatın kim tarafından, nasıl "durdurulduğu" açık ve net değil.
Öztürk, "belediye tarafından durduruldu" görüşünde, KUDEB'in tutanağından elde ettiği kanaate dayanıyor. "Ben binanın satın alınmasından beri süreci yakinen izledim" diyen SABAH okuru, emekli diplomat Yalım Eralp ise "Kaymakamın onarıma bu tarihten sonra devam etmediğini birebir biliyorum. Belediye'nin 'inşaata devam etmeyin' tebliği de şifahen 15 Haziran'dan sonra yapılmış" diye açıklama getiriyor.
Gazeteciliğin alfabesi bize şunu söyler: Eğer haberin bir ihtilafı anlatıyorsa, iddia ve suçlama içeriyorsa, haberinde ilgili tüm taraflara söz, cevap ve savunma hakkı tanımak zorundasın. Aksi halde yarım yamalak iş yapmış olursun. Hukuksal ihtilaflarda kimseyi peşinen suçlu ilan edemezsin; onu ancak yargı yapabilir. Haber eksikse, adaletsizlik duygusu okura olumsuz yansır. Habercilik adil olmalıdır.
Haberin sayfada basılı, internette yayınlanan (okurların gördüğü) haline bakıldığında iki önemli eksiklik var: Kaçak inşaatla suçlanan kaymakam ve istifa ettiği belirtilen mimarın görüşleri yok. Hakkaniyetli olunmalı, "gerçeğin tüm yüzü" yansıtılmalıydı.
Muhabir kaymakamı iki kez aramış, bulamamış ve özgün habere bu bilgiyi koymuş. Ama okur bunu göremedi, neye yarar?
Editör Esin Sungur bu ifadeyi sayfaya koymamış. Yanlış.
Ezcümle, haber, bu haliyle sayfada iyi durmuyor. En azından, kaymakamın açıklaması kaçak inşaat haberini izleyen günlerde yayınlanmalıydı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA