Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKUR TEMSİLCİSİ OKUR TEMSİLCİSİ - YAVUZ BAYDAR

Ombudsman'ın yorumu

Cinayet, cinnet, katliam vs. haberleri, toplumun "bodrum katında" yatan saklı gerçekleri, dipteki sosyal sırları açmak için birer anahtardır.
Onların merceğinden bakılınca, her yerde karşılaştığımız "insan"ın hayata tutunma, geçinme, huzur ve mutluluğu yakalama kavgasının önündeki sis perdesi aralanır; karanlığın içine ışık tutulur. Bu öyküler çok şey anlatır.
Bu gazetenin öteden beri "insan öyküleri" ni önemsemesinin nedeni budur:
Toplumu daha iyi anlamamıza yardımcı olmak.
Ancak, o mercek temiz olmalıdır, altındaki her şeyi görünür kılmalıdır.
Daha basit deyişle, bu tür haberler iyi araştırılmalı, iyi işlenmelidir.
Narin ailesinin trajik öyküsünde bunun yapıldığını öne sürmek olanaksız.
Öncelikle şunu tespit edelim:
Dava sonuçlanmış değil. Cinayet daha taze; muhtemelen uzun bir hukuksal süreç söz konusu. (AİHM boyutunun cinayetle ilgisi yok.)
Dolayısıyla, öncelikle "suçlu olduğu kanıtlanıncaya kadar herkes masumdur" ilkesi gereği, davayı etkileyecek ne bir dil kullanılmalı, ne de "eğilim".
Oysa başlıklar, anlatım ve kurgu bu ilkeye riayet edildiğini göstermiyor.
Daha önce pek çok kez bu köşede yazdığım gibi, adalete yansıyan ihtilaflarda, "taraf"ların kendi lehlerinde kullandığı veriler, argümanlar var. Bunlar göz ardı edilemez, okurun takdirine dürüstçe sunulmalıdır. Hele haber, tamamlanmamış hukuksal süreçlerle ilgili ise, daha da özenli olunmalıdır.
Bu haberde, maktul tarafın görüşleri ve argümanları eksik kalmış, okurlar eksik bilgilendirilmiştir. Tek tarafın versiyonuna dayanmak, "taraflı" algılaması yaratmıştır.
Maddi hatalar da söz konusudur.
Manşet bir peşin yargı ifade etmektedir.
Mahkemenin önüne geçen bir "erken hüküm" aşılamaktadır.
Bu vak'a gösteriyor ki, gerçek, hele insana dair ise, binbir yüzlüdür, karmaşıktır.
Ama bu gerçek, aynı zamanda, içerdiği çok katmanlı verilerle, toplumumuzun, günümüzün kendine dönük, narsist medyasının gözünü kulağını iyice kapattığı iç yüzüdür.
Bu alanda okurun görmek istediği özenli, ısrarcı, adil habercilik, SABAH'ın yüz akı olacak; gazeteciliğin toplumla buluşmasında örnek oluşturacaktır.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA