Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKUR TEMSİLCİSİ OKUR TEMSİLCİSİ - YAVUZ BAYDAR

Anlaşılmayan grafik

"THY 132 uçaklık filosunu Airbus'la genişletecek" başlıklı haber, 5 Ocak'ta Ekonomi sayfasında yayınlandı. Habere göre THY filoyu genişletme kararı almış, şirkete toplam 30 uçaklık sipariş vermiş.
Bol ayrıntı ve sayı içeren habere, bir de grafik eklenmiş. Grafikte, yükselen bir uçağın altında belirli tarihler ve 1.14 veya 2.41 gibi sayılar yer alıyor.
Ama okurumuz Fatih Güneren grafikten hiçbir şey anlamamış.
Verilen 1.12, 1.14, 5.70 gibi rakamların ne olduğunu siz anlıyorsanız lütfen bana da bildirin" diye yazmış Güneren.
Gerçekten de, haberle bağı meçhul, neyi anlattığı belirsiz bir grafikti bu. İşin kötüsü, bu rakam veya tarihler, haberin herhangi bir yerinde de yer almıyordu.
Sayfa Editörü Şah Tanyeri, grafikteki verilerin THY'nin borsadaki hareketlerini gösterdiğini söyledi. Bu, sayfada sıkça yapılan bir uygulama.
Güneren, "Bu ilk değil" diye yazmış. "Bu sayfada verilen grafiklerde genellikle hiçbir açıklama olmuyor. Sözgelimi, bir haberin grafiğinde % 30 diyor ama neyin % 30'u olduğu yazılmıyor. Gazetede daha bir ciddiyet ve haberlerin Yazı İşleri'nce daha iyi kontrolünü bekliyoruz. SABAH'ı sadece sevdiğimiz köşe yazarları için almıyor, her konuda doğru bilgilendirme bekliyoruz."
Söz konusu haberle grafiğin bağlantısını kurmak gerçekten de güç. Okura bu çerçevede filodaki uçak sayısının artış grafiği vermek mantıklı olurdu. Ancak bu örnek, haberden kopuk ve yeterince açıklama içermeyen bir grafiğin okurlarda nasıl bir algılama yarattığını bize göstermekte.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA