Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKUR TEMSİLCİSİ OKUR TEMSİLCİSİ - YAVUZ BAYDAR

Haberdeki umut ışığı

Gelişen toplumlarda sağlıkla ilgili haberler ayrı bir önem taşır. Tıp ışık hızıyla ilerliyor. Yeni adımlar geniş kesimlerin odak noktası. Görme ile ilgili habere gelen eleştiri ve cevabı bu nedenle dikkate değer

Görme engellileri yakından ilgilendiren bir habere geçen hafta (4 Ocak) gazetede önemli bir yer ayrılmıştı. Güneş Işığıyla Çalışan 'HD' Implant Dönemi başlıklı haber, Stanford Üniversitesi'nde yapılan bir çalışma sonucunda güneş enerjisi ile çalışan yüksek çözünürlüklü göziçi implantların önemli bir umut ışığı olduğunu vurgulamaktaydı.
Sağlık Editörü Esra Tüzün tarafından hazırlanan haberde, çalışma ayrıntılarıyla anlatılmakta, ayrıca Türkiye'den de göz uzmanı doktorların görüşlerine yer verilmekteydi. Gerek olduğu üzere, haber ayrıca bir de grafikle desteklenmişti.
Ancak, okurumuz Dr Yusuf Durlu, bazı itirazlar iletti.
"Haberi okuduğumuzda Stanford Üniversitesi'ndeki bilim adamlarının buluşunun insanlar üzerinde başarıyla uygulanmaya başladığı şeklinde yanlış bir algı ortaya çıkmaktadır. Bu sadece benim kişisel yorumum değil aynı zamanda haberin çıktığı günden itibaren beni arayan hastalarımın da yorumudur" diye yazmış Dr Durlu, ve bu "yanlış algılamaları", LCD teknolojisine atıfta bulunan ilk cümlelerde, şu noktalara bağlamış:
Retina implantları ile görme elde ettiler.
Stanford Üniversitesi'nde çalışma yapan bu ekibin geliştirdikleri implant son derece keskin bir görüş elde edilmesini sağladı.
Buraya yerleştirilen implant sinir hücrelerine görüntü yollayınca görüş elde ediliyor.
Sonra şöyle devam ediyor Dr Durlu:
"Fakat şaşırtıcı bir şekilde, haberin devamını okuduğumuzda 'Araştırmacılar bu implantları önce hayvan deneylerinde, daha sonra insanlarda kullanmayı planlıyor' cümlesi ise bu aletin henüz hiçbir canlıda test edilmediğini açıklamaktadır.
Peki, yukarıda açıklandığı gibi bu aletin son derece keskin bir görüş sağlaması nasıl başarıldı acaba?
1- 'Biyonik göz' olarak da bilinen retinal implantlarla ilgili ülkemizdeki ilk uluslararası toplantıyı üç yıl önce yaptığımızda, bu uygulamanın henüz insanlar üzerinde deneysel aşamada olduğunu özellikle vurgulamıştım.
2- 'Biyonik göz' konusunda halen yürütülen en başarılı çalışma Argus II projesidir. Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü'nün kontrolünde ve Amerikan Enerji Bakanlığı'nın desteğiyle yürütülen ve kör olan toplam otuz iki kişi üzerinde yapılan ikinci faz çalışma henüz bitmiştir, sonuçları açıklanmak üzeredir. Üçüncü faz çalışmanın onaylanması için biraz daha zamana gereksinim vardır. İlk sonuçlar olumludur, fakat bu yöntem henüz yaygın tıp otoriteleri tarafından onaylanmadığı için bize sadece bu gelişmeleri takip etmek kalmaktadır.
3- Basında, son zamanlarda biyonik gözle ilgili gerçeği tam olarak yansıtmayan ve abartılı çok sık haber yayınlanmaktadır, bu haberlerden en çok etkilenenler hemen tedavi edilecekleri umuduna kapılan kör hastalar olmaktadır. Kör hastaların, yeni ve doğru gelişmelerden haberdar olmaları en doğal haklarıdır. Sayın Tüzün'ün de haberi yayınlamasındaki amacının bu olduğu konusunda kuşkum yoktur. Fakat gelişmelerin, eksiksiz, tam ve doğru bir şekilde yansıtılması en çok tedavi edilmeyi bekleyen hastalarımızı memnun edecektir."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA