Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKUR TEMSİLCİSİ OKUR TEMSİLCİSİ - YAVUZ BAYDAR

Rapor değil reçete

Kürt meselesi ile ilgili gelişmeler bu aralar daha da yoğun. Prof. Vamık Volkan'ın Ekopolitik kuruluşu aracılığı ile Cumhurbaşkanı'na sunduğu çözüm "reçeteleri" ile ilgili haber de bunlardan biriydi. Ancak eleştiri aldı

Gazetenin 20 Aralık Pazartesi manşetten aktardığı "Tabuya Meydan Okuyan Rapor" başlıklı haber, kaynağını oluşturan Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Derneği'nin (Ekopolitik) bir dizi itirazına yol açtı. Söz konusu olan bir tekzipti, şikayet içerikte saptırma ve "uydurma" gibi suçlamalar içerdiğinden bu köşede öncelikle ele alınmasını gerektirmekte.
Hazal Ateş'in imzasını taşıyan haber, "Prof. Vamık Volkan'ın Kürt sorunuyla ilgili derlediği bir çözüm önerileri dosyasını" Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sunduğunu duyurmakta, yaklaşık 70 temel "reçete"den bir bölümünü okurlara sunmaktaydı.
Spotta "SABAH Prof. Vamık Volkan'ın Cumhurbaşkanı Gül'e sunduğu Kürt sorunuyla ilgili cesur rapora ulaştı" ifadesi dikkat çekiyordu. Baş sayfadaki haber metninde de "rapor"dan söz edilmekteydi.
İç sayfada da Kürtçe Seçmeli Ders Olsun Özerklik Tartışmaya Açılsın başlığına yer verilmişti. Bu haber ayrıntılıydı; üç parça halinde verilmişti. Ana metinde "işte dosyada yer alan çarpıcı görüşler" ifadesiyle nokta nokta öneriler sunulmaktaydı. Yan tarafta ise Ekopolitik Genel Koordinatörü Tarık Çelenk ile Vamık Volkan'ın gazeteye yaptığı özel açıklamalar da yer almıştı.
11 Aralık'ta düzenlenen toplantılar dizisinin sonuncusu ardından, 15 Aralık'ta Cumhurbaşkanı'na sunulan "dosya" içeriği haberi ile ilgili olarak Ekopolitik hayli ayrıntılı bir açıklama yaptı. En önemli bölümlerini kısaltarak aktarıyorum:
"Ekopolitik Ocak 2009'dan bu yana 'Türkiye'nin Büyük Çatısı (TBÇ)' genel başlığı altında gerçekleştirdiği toplantılarda, ülkemizin farklı kesimlerinden isimlerin bir araya gelip ülkemiz meselelerine ilişkin duygu, düşünce ve önerilerini paylaşabilecekleri bir atmosfer yaratmayı amaçlamaktadır. Toplantılarda katılımcıların şahsi görüş ve önerileri daha sonra "Bilgi Notları ve Reçeteler" formatında kamu yetkilileriyle paylaşılmaktadır. "Bilgi Notları ve Reçeteler" metnindeki görüş ve öneriler Ekopolitik'in değil, katılımcıların şahsi görüşlerdir Ekopolitik, bu bilgi notlarına internet sitesinde yer vermektedir."
SABAH'ın haberinin "ciddi problemler" taşıdığını savunan Ekopolitik açıklamasında, "Haberin iç manşetinde yaklaşık 70 farklı öneriden yalnızca ikisi mahiyetindeki 'Kürtçe seçmeli ders olsun' ve 'Özerklik tartışmaya açılsın' önerilerine yer verilmiştir.
Önerilerin bazılarının bu şekilde orantısız yansıtılmasının objektif bir gazetecilikle bağdaşmadığı ortadadır" deniyor.
Daha sonra, "TBÇ toplantılarında ifade edilmemiştir" denilen "reçete"lerden örnekler sıralanıyor: "Katı devlet anlayışı son bulmalı." "Kürt sorunu inkârla çözülemez, sorunun çözümüne ilişkin somut bir strateji ortaya konmalı." "Doğu ve Güneydoğu'da toplumla güvenlik güçleri arasındaki tepkisel kısır döngü kırılmalı." "Kuzey İrlanda, IRA sorununu çözerken muhafazakar muhalefet süreci baltalamadı, istismar etmedi.
Siyasi parti liderleri bu süreçte siyasi söylemlerinde dikkatli olmalı." "İnsan hakları başta olmak üzere demokratik adımlar kesintiye uğramamalı." "Ana muhalefet partisi CHP de bu sürece katkı sunacak politikalar üretmeli."
Ekopolitik bu ifadelerin Cumhurbaşkanı'na sunulan "dosya"daki "reçeteler" arasında yer almadığında ısrarlı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA