Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKUR TEMSİLCİSİ OKUR TEMSİLCİSİ - YAVUZ BAYDAR

Yaz gelince yazılır diyet

Sağlıkla ilgili haberlerde sorumluluk katsayısı daha fazla. Yanıltıcı veya eksik unsurların yol açacağı sonuçlar doğrudan insan hayatıyla bağlantılı. Yazın gelişiyle diyet haberlerinin odak noktası olmasının sebebi de bu

Yazın sahneye giriş yapmasıyla birlikte sağlık haberleri -özellikle güneşten korunma ve beslenme alanlarında- farklı bir önem kazanıverdi.
Diyet, şehirli kitleler için özel bir ilgi alanı. Gelişkin yaşam tarzı nedeniyle bu konu aslında yılın 12 ayı da gündemde, ama yaz 'görünürlük' açısından daha ayrı bir mevsim olduğundan, birbirine benzeyen veya birbiriyle kavga eden diyetler sayfalarda doğal olarak çok yer kaplamakta.
Okur Taner Dora'nın geçen hafta peşpeşe gönderdiği iki nottaki eleştirilerden biri de bununla ilgili.
Şöyle yazmış:
"Geçen cumartesi günü aynı adı taşıyan ekte Karatay diyeti ile Dukan diyetini karşılaştırılması vardı. Yarım sayfa ayrılmıştı. Bir tarafta Karatay diyeti özetleniyordu, diğer tarafta ise Dukan diyeti. Karatay diyeti ile ilgili bir incelemem yok, o nedenle o diyet için yazılanlar için bir şey söyleyemem ama Dukan diyeti için verilen bilgilerin nerede ise ismi hariç tamamı yanlıştı, hatta uydurma idi."
"Tek doğru cümle diyetin 4 safha olduğu idi. Safhaların isimleri bile yanlıştı. Verilen süreler ve verilen gramajlar vs uydurma idi. 110 gram peynir denmiş mesela ama bu ölçü kitabın hiç bir yerinde yok. Gerektiğinde 1 hatta 2 yıla yayılan diyet 30 günde bitiyor gibi anlatılmıştı."
"Anlaşılan yazıyı yazan kitabın resmini basmıştı ama herhalde o fotoğrafı internetten kopyalamış ve kitabın tek sayfasını bile açmamıştı. Bu tip incelemeden, ben yaptım oldu şeklinde yazılan yazıların okuyucuya yani bana saygısızlık olduğuna inandığımı özellikle belirtmek isterim."
Yazıyı hazırlayan Figen Yanık'a eleştirileri ilettim. Yanıtı şöyle:
"Her ikisi de birer kitap halinde yayımlanan Dukan ve Karatay diyetlerinin karşılaştırılması amacıyla hazırladığım haber, tamamen kitaplardaki bilgilere sadık kalınarak yazılmıştır. Haber yayımlandıktan ve okurlarımızdan büyük ilgi gördükten sonra da ne kitabın Türkiye'deki yayıncısından ne çevirmeninden ve ne de herhangi bir diyet ya da sağlık uzmanından, konunun 'uydurma' olarak verildiğine dair bir geri bildirim geldi.
Yine de 'Acaba yüzlerce sayfalık kitapları, kısa bir tablo halinde verirken, bazı detaylarda hata yapmış olabilir miyim?' diye şüphelenerek, yayımlanan haberle okurumuzun mektubunu karşılaştırınca, okurumuzun mektubundaki iddialarında bazı yanlış anlamalar olduğunu fark ettim.' 'Örneğin, okurumuz, '110 gr. peynir denmiş mesela ama bu ölçü kitabın hiçbir yerinde yok,' diyor ama yazıda zaten 110 değil, 115 gr olarak geçiyor.
Yine okurumuz, 'Gerektiğinde 1 hatta 2 yıla yayılan diyet, 30 günde bitiyor, gibi anlatılmıştı,' yazmış. Fakat haberde diyetin 30 günle sınırlı olduğuna dair herhangi bir cümle, bilgi, yorum yok."
Kitapla ilgili araştırma ve konuya hâkim kişilerle görüşmeler sonunda okurun değil, Yanık'ın haklı olduğunu söyleyebilirim. Yanık'ın titizliğiyle bilinen ve okur 'geri dönüş'lerine önem veren bir meslektaşımız olduğunu da ekleyeyim. Ama, son bir not olarak, şunu da hatırlatmam gerekir: Sağlık haberleri genelde titizlik isteyen haberler. Bu nedenle - ve bu haberden ayrı tutarak - ana gazete veya ek ayrımı gözetilmeksizin bu tür haberlerin tamamının sağlık editörünün denetiminden geçmesinin eleştiri dozunu azaltmaya yardımcı olacağını düşünüyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA