Türkiye'nin en iyi haber sitesi
STELYO BERBERAKİS

Çipras'ın ardındaki sessiz ve sakin güç

Yunanistan'ın genç Başbakanı Çipras'ın siyasetteki hızlı tırmanışında hayat arkadaşı Beti'nin rolü büyük. Beti, mütevazı ve sade bir kadın gibi görünse de son derece hırslı, cesur ve maceracı karaktere sahip

Yunanistan'ın en genç yeni Başbakanı Aleksis Çipras'ın, gerek öğrencilik yıllarında gerekse siyasette attığı adımların arkasında her zaman hayat yoldaşı "Beti vardır" derler. Beti, Çipras'ın lisedeki öğrencilik yıllarda tanıdığı ve o gün bugündür birlikte yaşadığı, çok sevdiği hayat arkadaşıdır.

O DA 40 YAŞINDA
Asıl adı Baziana Peristera olan ancak Çipras'ın kısa adıyla seslendiği "Beti" de aynı Çipras gibi tam 40 yaşında. Orta Yunanistan'da Karditsa doğumlu Beti, Atina'da orta öğretim okulunda eğitim görürürken 1987'de Çipras ile tanışmıştı. Aleksis Çipras ile Beti, henüz lise öğrencisiyken, 1990-91 yıllarındaki siyasi belirsizlikler ortamında ve yalnız üniversitelerin değil; orta ve liselerin öğrenciler tarafından işgal edildiği eylemlere birlikte katılıyorlardı.

BÜYÜK AŞKLA BAĞLILAR

Yunan Komünist Partisi gençlik koluna üye olan Beti ile Aleksis, ilk tanıştıkları 1987'den bu yana birlikte. Bu süre içinde Aleksis, Atina Teknik Üniversitesi'nde İnşaat Mühendisliği okurken, Beti de, Atina'ya 250 kilometre uzaklıktaki Patras kenti Teknik Üniversitesi'nde Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği okuyordu. Beti, Aleksis'in yanına gelebilmek için, "sezonyer öğrenci" olarak Atina Teknik Üniversitesi'nde "araştırmacılık" yapmaya da başlamıştı. Aleksis ile Beti'yi yakından tanıyanlar, iki sevgilinin "hala büyük bir aşk yaşadığını" söylüyorlar. Bunca yıl birlikte yaşamalarına rağmen, uzaktan görenler için halen "iki aşık sevgili" görünümünü veriyorlar. Kılık kıyafetlerinde, yetişkin iki mühendis, hatta "Başbakan ve First Lady" olmalarına rağmen şık ya da kibar görünümlü giysileri değil; hala öğrencilik yıllarında yaptıkları gibi sade, casual ve sportif giysileri tercih etmeye devam ediyorlar.

HEP DESTEK
Öğrencilik yıllarında sol kanattan siyasete atılan Beti'nin, Aleksis'in her zaman arkasında durarak ona her bir konuda destek vererek cesaretlendirdiği biliniyor. Beti'nin mütevazı ve sade bir kadın gibi göründüğü kadar son derece hırslı, cesur ve maceracı bir karaktere sahip olduğu da bir gerçek. Zaten Aleksis'in siyasete bu denli hızlı tırmanışının ardında "Beti'nin bu sakin, sessiz ancak hırslı gücünün" olduğu söylenir.

HER İKİSİ DE ATEİST
Bugüne kadar resmi ne de dini bir evlilik yapmamayı tercih eden Beti-Çipras çifti, "ateist" olduklarını gizlemiyor. Bunu da "şov ya da ayrıcalık olsun" diye yapmıyorlar. Sadece riyakarlık yapmak istemiyorlar. Bu nedenledir ki, çiftin her iki küçük çocuğu Hıristiyanlık kurallarına aykırı olarak vaftiz bile ettirmediler. Kaldı ki Aleksis, Başbakanlık görevi için düzenlenen ant içme töreninde dini ayin töreni yerine anayasaya el basarak "şerefi ve namusu üzerine söz vermekle" yetinmişti. Beti, Aleksis'in başbakanlığa dek yükselmesi karşısında kendisini nasıl hissettiği bilinmez. Ancak bildiği tek şey varsa o da, Aleksis'in de "değişmeyeceği"; ve deniz kenarında blue jean'larini giyerek yaptıkları sahil yürüyüşleri, tiyatro, sinema ve konserlere yine birlikte ve el ele gideceklerine
inanıyor.

MEDYAYA UZAK
Beti , medya ışıklarından değil uzak durmak, yanaşmak bile istemeyen kadın tiplerinden. Hayat arkadaşı Aleksis'in Başbakanlık koltuğunda oturduğu halde, "solculara ve entellere özgün" yaşam tarzını değiştirmesi ise hiç beklenmiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA