Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Bir anketin değerlendirmesi

Yeni Asır'ın Ankara Temsilcisi, başarılı gazeteci sevgili Zafer Şahin, dün ikincisini yazdığı "anket" yazılarıyla, İzmir'de yerel politikacıların dikkatini farklı bir noktaya çekti. Başbakan Erdoğan'ın önünde olduğunu vurguladığı dev anket; yine Şahin'in edindiği bilgiye göre, tüm Türkiye'de 350 bin kişi arasında gerçekleştirilmiş. Bir siyasi araştırma için çok iddialı rakam.
Sevgili Şahin, 'başarılı gazetecilik' örneği vererek, anketin İzmir ve ilçelerle ilgili ayağını ele geçirmiş. Yerel yönetim değerlendirilmesi odaklı anket konusunda, İzmir'in politik kulislerinde birbirinden farklı yaklaşımlar oldu. Anket sonuçları, bir yandan abartılı bulunurken, diğer yandan üstü örtülü yapılan yorumlarda Zafer Şahin'in manipüle edilmiş olabileceği konuşuldu.

SIR SAKLAMANIN KOŞULU

ABD'li bilim adamı, politikacı, diplomat Benjamin Franklin'in (1700'lü yıllarda yaşamıştı); ünlü bir sözü vardır; "Üç kişi bir sırrı saklayabilir, ama ancak ikisi ölüyse."
Doğal olarak bu kadar kapsamlı bir anketin, AK Parti çok istese de, sır olarak kalabilmesi zor.
Bu nedenle, öncelikle Zafer Şahin'i iyi gazeteciliği nedeniyle kutlamak gerekli.
Sonuçta Şahin'in yaptığı, kabullenilen, yapılmış bir anketin sonuçlarının yansıtılması.
Gelelim anket değerlendirmesine.

BU BİR SON OLMAYACAK

Elbette yerel seçim tarihi yaklaştıkça, daha çok sayıda anket göreceğiz.
Belki bu anket sonuçlarının bir çoğu yanıltıcı olacak, ama aynı oranda gerçek durumu öğrenmeye yönelik bazıları da, siyasi partilere ve yorumculara yol gösterecek. Yani anketler konusunda, sonuçları süzgeçten geçirerek, dikkatli olmak gerektiği kadar, yöntemine de bakmak gerekli.
Zafer Şahin'in köşesinden öğrendiğimiz anket ise, aslında detaylı veriler ortaya koymaktan çok, bir "mevcut durum ön analizi" yapmaya yönelik arayışın, sadece 'ön anketi' sayılabilir.
Çünkü ankette, deneklere iki temel soru sorulmuş.
Birinci soru, belediye başkanlarını "başarılı bulup, bulmadıklarıyla" ilgili.
İkinci soru ise aynı belediye başkanları yeniden aday olursa "oy verip, vermeyecekleriyle" ilgili.
Sonuçlara bakıldığında, ortaya çıkan tablo, hem AK Parti hem de CHP açısından, üzerinde düşünmeye değer.
Anket, İzmir'in Büyükşehir dahil 28'i CHP'den, biri AK Partili, biri de Demokrat Parti'den olan belediye başkanlarının tümünü kapsıyor. Ankete göre CHP'li belediye başkanlarının çoğu başarısız görünüyor, ayrıca denekler bir daha aynı kişi aday olursa oy vermeyeceklerini bildiriyor.
Ben bu sonuçları, özellikle bazı ilçeler açısından abartılı bulduğumu vurgulayabilirim. Bir de 'başarılı' görünen bazı ilçe belediyelerinde, anket sonucuna göre, aynı başkanın adaylığı halinde oy vermeyecekler oranının yüksek çıkması, istatistik açıdan çelişkili.

BÜYÜKŞEHİR ÇELİŞKİSİ

Anketin tümüne bakıldığında ise matematiksel anlamda bu tablo ile CHP'nin Büyükşehir'de de geride çıkması gerekirken, önde görünüyor olması da, bana çelişkili geldi. Ama dikkatimi çeken en önemli ayrıntı, kararsızların oranının yüksekliği oldu. Bazı noktalarda kararsızlar, yüzde 25'in bile üzerine çıkıyor. Bazı ilçelerde ise CHP'nin geride olması, doğrusu beni şaşırtmadı.
Sonuçta yerel seçimlere tam bir yıl kala yapılmış; üstelik "siyasi mevcut durum analizi" sayılabilecek ön araştırma ile seçmen eğilimleri üzerinden yorum yapmak doğru değil. Ama hem AK Parti, hem CHP, hem de MHP açısından, bu araştırma sonuçları üzerine düşünülecek nokta çok.
Bu arada politikacıların bir bölümü, bu anket sonuçlarını AK Parti Merkez Yönetimi'nin özellikle sızdırmış olabileceğini düşünüyor.
Bu düşünce de bana çok gerçekçi gelmiyor. Çünkü bu anket sonuçları, bu tür siyasi araştırmalardaki yüzde 2 (artı-eksi) yanılma payını barındırıyor bile olsa, AK Parti açısından sızdırılması değil, tam aksine özenle saklanmaya çalışılması istenecek sonuçlar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA