Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Yeni bir proje daha

İzmir bir projeler kenti oldu. Şimdilik bir çoğu sadece konuşuluyor.
Ama bu tabloyu da olumlu buluyorum. En azından bu durum, kentin serüveninde, değişim ihtiyacının, daha iyiyi, daha güzeli özlemenin göstergesi. Geçtiğimiz genel seçim sürecinde, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın birlikte açıkladığı 35 projenin, İzmir'de bu ateşi körüklediğini vurgulayabiliriz. Siyasi kulvarda, özellikle yerel hizmetler düzeyinde rekabet edilmesi, kentlilerin çok lehine. Bu ortamın söz verilen 35 proje konusunda çok işe yaradığını, bu projelerin önemli bölümünün başladığını, birinin ise geçtiğimiz günlerde bitirildiğini belirtelim. Ayrıca verilen sözlerin tutulması konusundaki duyarlılığın hakkını vermek gerekli.
İzmir bir yandan EXPO 2020 aday adaylığını da iddialı noktada sürdürüyor. EXPO 2020'yi düzenleme hakkını kazanmak ve İzmir'i 2020 yılına kadar EXPO düzenleyebilecek standartlara ulaştırmak, zaten başlı başına bir proje.

ASLAN KATKI VERİYOR
Bu tabloda, İzmir Büyükşehir Belediyesi de bir yandan kente tramvay kazandırmaya yönelik proje geliştirirken, diğer yandan Körfez'i bir gerdanlık gibi saran 40 kilometrelik sahil şeridini, bütünlüklü bir şekilde tasarlamaya yönelik yeni proje geliştirmiş durumda.
Prof. Dr. İlhan Tekeli başkanlığındaki gönüllü uzman katılımcılardan oluşan tasarımcı grup, ortaya örneklerle, etkileyici, somut bir yaklaşım koydu. Yani eğer hayata geçirilebilirse, İzmir'in çehresini değiştirecek bir iş. Şu anda bildiğimiz kadarıyla proje hazırlığı sürüyor.
İşte bu hareketlilikte, kentin değerli bir başka aktörü daha, iyi niyetle bu sürece katkı verme gayreti içinde.
Ege-Koop'un Genel Başkanı Hüseyin Aslan, henüz isimlerini açıklamadığı bir grup uzmanla oluşturduğu Proje Merkezi ile yeni projeler üreterek, bunları İzmirliler ile paylaşıyor. Ege-Koop bugüne dek İzmir'de, kentsel dönüşümün ilk örneklerinden sayılabilecek, toplu konut üretiminde, ciddiye alınacak çok sayıda başarılı iş yaptı. Ama bu kez yaptığı başka. Daha çok bir sivil toplum örgütü işleviyle, kentlilerin dikkatini, İzmir için yapılabileceklere çekmeye çalışıyor. Yani Ege-Koop, açıkladığı, açıklayacağı projelerle ilgili, ancak 'öneren kurum' konumunda olabilir. Kentliler de bu önerileri, kentsel demokrasinin koşullarında, ancak tartışabilirler ve projeleri hayata geçirebilecek kurumları zorlayabilirler. Örneğin Ege-Koop ilk öneri adımını; Sağlık Bakanlığı'nın 2011 yılından bu yana sürdürdüğü; Ekonomi Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, TOBB ve ilgili bazı kurumlarla çalışma grubu oluşturduğu, "Sağlık Serbest Bölgeleri" ile attı. Bakanlığın bu ön çalışmasını, gayet olumlu noktadan sahiplenen Ege Koop, "Herkes İçin Sağlık" temasıyla EXPO 2020'ye aday olan İzmir'in, öncelikli olarak Sağlık Serbest Bölgesi ilan edilmesini istedi. Bu arada başka kentlerin de, bu yönde hükümet nezdinde lobi yaptıklarını öğrendik. Hüseyin Aslan, İzmir'i uyandırmış oldu. Ama bu kararı verecek hükümet olduğu için, Türkiye'nin bunu talep eden diğer kentlerinde olduğu gibi, bekleme sürecine girildi.

KİM UYGULAYACAK ?
Ankara'dan yansıyan kulisler, konunun hükümet gündemine ancak 2013 yılında gelebileceğini belirtiyorlar. Dün Hüseyin Aslan'ın bir basın toplantısını izledik. Ege-Koop Proje Merkezi, yeni bir 'proje önerisi' üzerinde çalışmış. Projenin detay haberini, gazetemizde okuyabilirsiniz. Ama özetle, kent girişini trafik açısından rahatlatmayı ve güzelleştirmeyi amaçlayan bu proje, önce Adnan Menderes Havalimanı'ndan İzmir-Aydın Otoyol Kavşağı'na kadar olan bölümde, iyileştirmeler hedefliyor. Sonrasında ise projenin temeli; İzmir-Aydın Otoyol Kavşağı'ndan itibaren, Konak Tüneli'ne kadar, 5.8 kilometre uzunluğunda bir üst yol yapılmasını içeriyor. Bu üst yolla birlikte, otopark alanları, kent mobilyalarıyla süslenmiş yeşil alanlar, meydan düzenlemeleri, oturma noktaları kazanılması düşünülüyor. Elbette, bu alanda uzman odaların, sivil toplum örgütlerinin görüş bildirmesi gerekir. Uzman değilim, ama hoş, şık, anlamlı, akıllı bir proje gibi görülüyor. Adını "ATAYOL" olarak koymuşlar. Hepsi iyi, güzel de; 50 milyon dolarlık bu projeyi kim uygulayacak? Ayrıca bir yerel seçim sürecine girilirken, Hüseyin Aslan'ın açıkladığı bu projeler, siyasi kulisleri de hareketlendireceğe benziyor. Umarız bu ve benzeri projelerle, güzel İzmirimiz daha güzelleşir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA