Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

50'sinde ERKEK

Değerli meslektaşım, sevgili Tuluhan Tekelioğlu, kısa süre önce yayınlanan bir kitabını, her zamanki nezaketiyle, imzalayıp göndermiş. Tuluhan'ın Turkuvaz Kitap'tan yayınlanan ve aynı zamanda belgeselini çektiği kitabı "50'sinde ERKEK" adını, "Yola girmek mi, Yoldan çıkmak mı?" alt başlığını taşıyor. Ben de 50. yaş sınırını kısa bir süre önce geçtiğim için, kitabı merakla, hızla okudum.
Sevgili Tuluhan Tekelioğlu, iyi eğitim görmüş, genç yaşında sıkı işlerin altına imza atmış, çok başarılı bir gazeteci. Yine övgüye değer, iyi gazetecilik sonucu yazılıp, keyifle okunan; okurken özellikle biz yaştakilerin kendisini sorguladığı, insana ayna tutan güzel bir kitap yazmış. Aynı kitabın içeriğinden, röportaj yaptığı kişileri temeline aldığı, dikkat çekici bir belgesel de çıkmış ortaya.

ARKA KAPAĞA KAÇMAK

Kitabın önsözünü "Tuluhan'ın erkekleri" başlığıyla, kırk yıllık dostum gazeteci sevgili Nazım Alpman yazmış. Arka kapağa baktığımda ise belli ki Tuluhan'ın kitabında röportaj yapmak istediği kişilerin arasına ısrarla almak istediği; ama büyük olasılık, bu talebi nezaketle atlatan usta yazar, gazeteci dostumuz sevgili Haşmet Babaoğlu'nun satırlarını gördüm. Haşmet belli ki röportaj faslından kaçıp, Tuluhan'ı sadece "arka kapak" yazısı kaleme almaya ikna etmiş.
Tuluhan'ı ikna eden diğer isim ise ikinci "arka kapak" yazısıyla, bugünlerde hayatı kendisine yakışan farklı rüzgarları kucaklayarak sürdüren Reha Muhtar olmuş.
Aslında hem sevgili Haşmet'in, hem de sevgili Reha Muhtar'ın, kısacık arka kapak yazıları, kitaptaki 23 erkeğin sevgili Tuluhan'ın sorularına verdiği yanıtların, usta özetleri gibi...
Örneğin sevgili Haşmet, insanı gülümseterek, erkek olmayı şöyle özetliyor:
"Erkek olmayan bilmez. Kuyruğu dik tutmaya çalışarak sürekli 'dışarılar'da yaşamak ne zordur!
Bu zor işin altından ancak 'içine' atarak kalkarsın. Sonra bir bakmışsın 50'sine gelmişsin...

Sana seni unutturan ne varsa, artık hepsini bir kenara bırakmak istersin.

Mecburen, mecburiyetten yaşamaya dair ne kadar yük varsa, üzerinden atmak istersin. Ne güzel ve ne dokunaklıdır; insan bu kadar mı geç büyür!.. Tuluhan müthiş bir iş yapmış. Yakışıklı yalanların, kırgın ruhların, yaralı bedenlerin arasından sıyrılıp geçerek, erkek cinsinin tam kalbine dokunmuş. Okumadan olmaz."
"50 yaşıma kadar yaşadıklarımla, 50 yaşımdan sonra yaşamaya başladıklarım arasında, dağlar, ırmaklar, dünyalar, hatta gezegenler vardı. Hayatın romantik şizofrenisi bitmişti 50 yaşımda... Her şey sade bir gerçeklik halindeydi artık. Çıplak ve yalındı..." diyen sevgili Reha Muhtar da, erkek serüvenini çok güzel özetlemiş.
Kitapta belgesel yönetmeni, usta gazeteci, dostum sevgili Nebil Özgentürk başta olmak üzere, tanıdığım çok sayıda ismin, 50 yaş serüvenleri yer alıyor. Geçtiğimiz günlerde birinci yaşını kutladığı sevgili oğlu Arın ve değerli eşi Nehir ile hayatında yeni bir dönemi başlattığına tanık olduğum Nebil'in, 50 yaş sorularına verdiği yanıtlar ustaca.
Ama kitap bütününde, bir taksi şoförü dahil, farklı mesleklerden ünlü ya da ünsüz, 50 yaş sınırını yeni geçmiş erkeklerin, Tuluhan'ın sorularına verdiği yanıtlar üzerinde düşünmeye değer. Hepsinde çok sayıda ortak özelliğin bulunduğunu, erkeklerin çok geç büyüyen çocuklar olduğunu, bir kez daha anlıyorsunuz.
Bazı sayfalarda naif, bazen acı çektiği yanıtlarda yansıyan hemcinslerimizin durumu, kırılganlıkları insanı şaşırtıyor. Aralarında Mehmet Öz gibi evrensel bir değerin, Ahmet Ümit gibi güzel bir yazarın, Kerem Görsev gibi değerli bir müzisyenin bulunduğu isimler, Tuluhan'a ruh dünyalarının kapısını açmışlar...
Sevgi, aşk, kaygı, cinsellik, korku; farklı kavramlar üzerinde yükselen erkeklik...
Sonra 50'nin getirdiği yorgunluklar arasında, arınma, toparlanma, kartal gibi kanatlarını yenileme hali... Tuluhan'ın kitabını çok sevdim. Öncelikle 50'sine yaklaşmış ya da yeni geçmiş erkeklerle hayatı paylaşan kadınlara öneriyorum. Sonra tüm kadın ve erkeklere.

İYİ BİR ANAHTAR
Biz erkekler, kadınları çok iyi tanıdığımızı sanarak, hep büyük yanılgılar yaşarız.
Ama kadınlar da erkekleri çok iyi tanıdıklarını sanırlar; oysa bu da bir yanılgıdır.
Ama sevgili Tuluhan'ın kitabı, gerçek erkek dünyasını tanımak için, iyi bir anahtar.



GEÇ BÜYÜYEN ÇOCUKLAR

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA