Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Önemli adım

İzmir için önemli bir adım atıldı. Kentin gözbebeği sayılabilecek alanlarından İnciraltı, neredeyse 20 yılı aşkın süredir 'imar planı' bekliyordu. Ancak belirsizlik hakimdi.
İnciraltı Bölgesi'nde arsaları bulunan 2 binin üzerindeki hak sahibi de, bu bekleyişi paylaşıyordu. Öncelikle İzmir'in EXPO 2020 adaylığında, alan olarak yeniden İnciraltı'nın belirlenmesi, süreci şekillendirdi. Bu tercih netleşince, doğal olarak gelişme hızlandı. Sonuçta İzmir'in dört gözle beklediği imar planları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı. Bugün bu haberin detaylarını Egeli Sabah'ın manşetine taşıdığı haberde okuyacaksınız. Planlar önümüzdeki hafta itibariyle, Çevre İl Müdürlüğü'nde, Büyükşehir ve Balçova belediyelerinde askıya çıkarılacak. Eğer güçlü nedenlere dayalı, haklı itiraz gelişmez, yeniden dava boyutu yaşanmazsa, süreç kendi doğallığında ilerleyecek.

BÖLGE İÇİN OLUMLU TABLO

Yeni bir itirazın olmayacağını düşünüyorum. Doğrusu İnciraltı'nın yeşil dokusunu, bu konuda duyarlı her İzmirli gibi ben de çok önemsiyorum. Bu nedenle, örneğin İnciraltı'nın bir bölümünde geçtiğimiz yakın yıllarda yaratılan 'kent ormanı' çok değerli.
Bu noktadan yaklaşıldığında; en önemli detay, kanımca imar uygulamasının pratikte nasıl gerçekleştirileceği!
İnciraltı'nın EXPO alanı dışında kalan bölümü; sağlık, turizm, nitelikli konut olarak planlanmış. Emsal ise yüzde 0.80. Turizmde butik bir yatak kapasitesi ortaya çıkabilecek görülüyor. Yeni yol düzenlemeleri için de alanlar ayrılacak. En önemlisi yapılaşmaya esas inşaat hakkı dört katı kesinlikle geçemeyecek. EXPO alanında ise sökülüp takılabilir nitelikteki geçici yapı elemanları öne çıkacak. Organizasyonun ardından, bu yapılar bir süre sonra kalkacak. Elbette eğer kazanılır ve İzmir'de düzenlenebilirse; her EXPO kentinde olduğu gibi simge bazı anıt ve estetik yapılar yerinde kalacak. Bu da alanın yüzde 3'ünü geçmemek şartıyla gerçekleşecek. Geriye kalan bölüm yeşil alan olarak düzenlenecek. Bu tabloyu ve gelişmeyi olumlu buluyorum. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İzmir'e duyarlılığını gösterdi.
Dileriz İzmir için sonuçları iyi olur.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA