Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

'RES'men kıyım

Ayvalık'ın kendisine ve Cunda Adası'na hayranım. Ne zaman kendimi oralarda bulsam, bir huzur duygusuyla, keşfedilmemiş yalın güzellikler ile kucaklaşıyorum.
Cunda, Ayvalık ile birlikte; hem tarihsel mirası, eski evleri, özel mutfağı, havası, denizi ve tüm güzellikleriyle, çok özel... Şimdilerde, aslında birinci derece sit ve 'mutlak koruma' alanı olan bu güzelliğin tepelerine, "rüzgar enerjisi santrali (RES)" kurulmak isteniyor.
Sanki ülkede başka hiçbir yer kalmamış gibi... Başka bir nokta yok gibi.
Bu konuyla ilgili yasal süreçler de tamamlanmak üzere.
Ayvalık halkı ise bu gelişmeye tepki gösteriyor. Çünkü Tabiat Parkı ve birinci derece doğal sit alanı statüsündeki bu özel bölgede, bir RES kurulması, 'RES'men gerçek kıyım olacak.
Eğer yatırımcının başvurusu kabul edilirse; bu özel alana 24 adet rüzgar tribünü kurulacak.

CUND A ZEDELENECEKTİR

Böyle bir gelişme, şurası bir gerçek ki; Cunda'nın geleceğini çok olumsuz etkileyecektir.
Doğası ve görsel zenginlikleriyle öne çıkan Cunda, kesinlikle zedelenecektir.
Kimse bu yazı nedeniyle, benim RES'e karşı olduğumu sanmasın.
Doğaldır, RES ve benzeri enerji üreten yatırımlar olacaktır hayatımızda.
Ama RES'e genel olarak olumlu yaklaşmak ile aynı RES'lerin doğal tabiat parkları üzerine; hele ki Cunda Adası'na yapılmasına olumlu bakabilmek; birbirinden çok ayrı şeyler.
Buna göz yummak büyük bir tarihi hata olur. Bunu görmek için de uzman olmaya gerek yok.
Çünkü ülkemizde, rüzgar enerjisi üretilebilecek, böyle bir yapılanmaya uygun çok sayıda nokta var. Eminim bu konuda duyarlı olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da, bu başvuruyu onaylamayacaktır. Eminim yasal süreçleri, mutlaka yeniden gözden geçirecektir.

VALİ AHMET TURHAN REFERANS

Bu konuda ayrıca, bilgi alınabilecek olumlu bir örnek de var: Balıkesir Valisi Ahmet Turhan.
Egeli Sabah
'ın artık bir marka haline gelen Sabah Kahvesi'nin konuğu olan Ahmet Turhan, hem çizdiği Balıkesir vizyonuyla, hem de aynı bölgedeki Cunda'da, çok haklı nedenlerle RES kurulmasına, samimi karşı çıkışıyla dikkat çekiyor.
Batman'da gerçekleştirdiği çok başarılı bir valilik sürecinden sonra, 2 ay kadar önce Balıkesir'e vali olarak atanan Turhan, kentin ve çevresinin geleceğine ilişkin, dersini ciddi çalışmış, nitelikli bir isim. Bizim ekip olarak izlenimimiz bu yönde oldu.
Ahmet Turhan "Biz sonuna kadar rüzgar enerjini savunuyoruz" diyor; ama Türkiye'nin eşsiz doğal güzelliğe sahip Cunda Adası'nda da, RES kurulmasına samimi olarak itiraz ediyor. "Başka bir Cunda yok" diyen Balıkesir Valisi Turhan, RES kurmak isteyenlere, zaten yardımcı olduklarını, farklı noktalarda birçok alan gösterebildiklerini vurguluyor. Egeli Sabah ekibi olarak Balıkesir Valisi Ahmet Turhan'ı; bu gerçekçi, sahici yaklaşımı nedeniyle alkışlıyoruz.

BALIKESİR'DE DEĞİŞİM ZAMANI

Balıkesir Valisi Turhan'ın, ayrıca kentin geleceğine ilişkin çizdiği vizyon, Türkiye'de ve Ege Bölgesi'nde, Balıkesir'in önemini, değerini yeniden fark etmemizi sağlıyor.
Anlıyoruz ki Ahmet Turhan ile önümüzdeki aylarda Balıkesir'de büyük değişimler yaşanacak. Balıkesir farkındalığı Turhan ile çok ciddi olarak artacak. Egeli Sabah'ın Sabah Kahvesi'nde, Vali Ahmet Turhan'ın sorularımıza verdiği yanıtlarda aktardığı kentle ilgili projeler, çok heyecan verici.
Ayrıntılarını Sabah Kahvesi'nde detaylı olarak okuyacaksınız. Tam 22 yıldır kamu hizmetinde olan, nitelikli özgeçmişe sahip Vali Turhan'ın çabaları ve kentin diğer kurumlarının katkılarıyla, önümüzdeki yıllarda eminim Balıkesir'in sesini çok daha fazla duyacağız...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA