Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Başkanlar fotoğraflar

İzmir'in bazı ilçelerini dolaştığınızda, çok sayıda belediye başkanının büyük fotoğraflarının bulunduğu görsel araçlarla karşılaşıyorsunuz.
Bazen bir pankart, bazen açık hava medyasının farklı kullanımları üzerinde, bu uygulamaları görüyorsunuz. Geçtiğimiz günlerde, kent estetiğini korumanın, görsel kirlilikle mücadele etmenin, bir kentte görev yapan belediye başkanlarının temel görevleri arasında bulunduğunu vurgulamıştık.
Üstelik böyle bir görevleri bulunurken, başkanların bu görsel kirliliği yaratmanın parçası haline gelmelerinin, trajik olduğunu yazmıştık.
Bir okurumuz, 'Başkanların fotoğraflarının bulunduğu görsellikler ne olacak?' diye sormuş.
Yeni seçilen belediye başkanlarının kendilerini halka tanıtma kaygılarını anlıyorum.
Belli bir süreye kadar hoşgörüyle karşılanabilir. Ama örneğin seçildiklerinden 3-4 ay sonra da, bu tutumlarını sürdürürlerse, bunu hoşgörüyle karşılamak olmaz.

HALKIN PARASIYLA TANITIM

Belediye başkanları, kendi fotoğraflarını, yaptıkları hizmetleri halka anlattıkları, çeşitli yayınlarda kullanabilirler. Bu doğaldır. Ama ben başkanların, dev fotoğraflarının bulunduğu, pankart, açık hava medyası araçları ve benzeri tanıtım faaliyetlerini, hiç hoş karşılayamıyorum. Çünkü çok 'narsistik' bir durum.
Halk tarafından seçilip, halka hizmet etmekle görevlendirilmiş insanların, halkın parasıyla fotoğraflarını sağa sola asmaları, inanın dünyanın hiçbir kentinde hoş karşılanmaz.
Mesleğim gereği, Paris'ten Tokyo'ya kadar dünyanın birçok büyük kentini görme olanağım oldu. Bu kentlerin hiçbirinde, kenti yöneten belediye başkanlarının, sokaklara asılmış ya da açık hava medyası araçlarında sergilenen, kendilerine ait mesajlar içeren fotoğraflarını görmedim.
Zaten olsaydı, hemen ciddi eleştiri alırlardı. Çünkü belediye başkanlarının böyle bir hakları yok. Aynı mantık İzmir için de geçerli.
Belediye başkanlarından, İzmir'de yaşayan bir yurttaş ve bir gazeteci olarak ricam, bu 'narsistik vaziyetten' artık vazgeçmeleri. Kendilerini halka yaptıkları hizmetlerle tanıtmaları. Merak etmesinler, bu halk duyarlıdır. Çalışsınlar, hizmet etsinler, halk kendilerini hem tanır, hem de takdir eder. İstiyorlarsa çevrelerine, kendilerine doğruyu söyleyecek insanlara sorsunlar; 'fotoğraflı, abartılı tanıtımlar' tam aksine halkın tepkisine neden oluyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA