Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HAZAL ATEŞ

Her nefesten!

Şiir, kelimelerle resim çizmeye benzer. Duygu, düşünce, özlem, düş, hayal, aşk inci tanesi gibi dizilir. Zengin semboller, ritimli sözlerle ruh dile gelir. Çiçek kokar, damakta bal tadı, yürekte sevda, türkü olur… Hayatın sıradan yüzüne meydan okur, zincirlere başkaldırır. Cemal Süreya'nın "Sevgilim Ben Şimdi", Nazım Hikmet'in "Ne Güzel Şey Hatırlamak Seni", Can Yücel'in "Bir Sen Eksiktin Ay Işığı", Ahmed Arif'in "Ay Karanlık", Cahit Sıktı Tarancı'nın "Desem ki", Orhan Veli Kanık'ın "Aşk Resmi Geçidi" ve Necip Fazıl Kısakürek'in "Kaldırımlar" aklıma ilk gelenler…

25 Mayıs Necip Fazıl'ın ölüm yıldönümüydü. Şiir, tiyatro, hikâye, roman, tasavvuf, tarih hemen her alanda önemli eserlere imza atan büyük ustayı rahmetle anıyorum. Yahya Kemal, Ahmet Hamdi Akseki, Hamdullah Suphi Tanrıöver'in öğretmenlik yaptığı Deniz Harp Okulu'nda başlar şiir serüveni. "Nihal" isminde haftalık bir dergi çıkarır. Şair Nazım Hikmet ile aynı okulda eğitim görür. Lord Byron, Oscar Wilde, Shakespeare'in de aralarında yer aldığı önemli batılı yazarların eserlerini orijinal dilinde okur. Ahmet Haşim, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Faruk Nafiz, Ahmed Kudsi gibi edebiyatçılarla tanıştığı Darülfünun Edebiyat Medresesi Felsefe Bölümü'nde eğitimine devam eder. Ziya Gökalp'in kurduğu, Yakup Kadri ve arkadaşlarının çıkardığı "Yeni Mecmua" dergisinde ilk şiiri yayımlanır. İlk şiir kitabı "Örümcek Ağı"'nın ardından "Kaldırımlar" gelir. "Ben ve Ötesi", "Sonsuzluk Kervanı", "Çile" ile şöhretinin doruğuna çıkar. "Künye, Sabır Taşı, Para, Halkadan Pırıltılar, Babıali… Şair Sezai Karakoç, ustayı şu sözlerle anlatır; "Şiir aslında Necip Fazıl'da sürekli olarak, 'ben'in hiçlikle yaptığı ölümüne savaşın en etkili belki de tek silahıdır."

Şiir nefestir, yaşadığımızı hissettirir. Büyük usta "Her Nefesten" şiirinde ne güzel anlatır; "Göz kaptırdığım renkten, kulak verdiğim sesten/Affet senden habersiz aldığım her nefesten…" Oğuz Atay'ın şu güzel dizeleriyle Bayramınızı kutluyor ve iyi haftalar diliyorum; "Ne ölmek nefessiz kalmaktır ne de yaşamak nefes almaktır/Yaşam; sevilmeyi hak eden birine yaşamını harcamaktır!"

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA