Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Her tercihimiz bir vazgeçiştir

Merak ettiğim şu; 2023'te ilk 10'a gireceğiz de bunu ilk 100 küresel markadan birkaçına sahip olmadan nasıl başaracağız?
Merak ettiğim şu; kilosu 1.46 dolarlık ihracatı kilosu 3.46 dolarlık ithalat ile başarabiliyor isek, bu bizim cari açığımıza çare olur mu?
Merak ettiğim şu; yenileşim (inovasyon) tam da "eski köye yeni adet getirmek" ise bunu yapanları köyden kovmaya devam edersek nasıl icat çıkarabileceğiz?
Merak ettiğim şu; rakibinle pazar şartlarında centilmence mücadele etmek varken neden ona pusu kurarsın ve utanmadan "mertlik" klişesine sarılırsın?
Merak ettiğim şu; kürenin, müşterinin taleplerine kayıtsız kalır, ekonomini kayıt dışında tutarsan, hangi akılla kayda değer başarı talebin olabilir?
Merak ettiğim şu; 3 tarafı denizlerle 4 tarafı sorunlarla çevrili coğrafyada 2 bin yıldır savaşarak var olabilmiş bir ülke olarak başkasının silahlarına muhtaç olmayı nasıl akıl edebildik?
Merak ettiğim şu; elin adamı uzaydaki madenleri dünyaya getirip bize satmak için şirket kurarken bizim sanayicimiz neden hala otomobilde kendi markasını becerip üretemez?
Merak ettiğim şu; teknoloji ve iletişim imkânları mahalle muhtarlarını artık gereksiz hale getirdiği çağda, 37 bin insan için hala sandıktan neden oy kullanır ve vatandaşlık numarası her sorunu çözüyorken neden hala ilmühaber için muhtara gideriz?
Merak ettiğim şu; en kapsamlı sağlık poliçesini satın alsanız dahi; hastaneye gittiğinizde neden tam da sizin hastalıklarınız poliçe kapsamı dışında bırakılmış olur?
Merak ettiğim şu; belge güvenliğini bilgisayarlar noterlere nazaran kat be kat güvenli, hızlı ve ucuz yapmasına karşın neden hala 181 farklı alanda noterlere cüzdan dolusu haraç ödemek zorunda bırakılırız?
Merak ettiğim şu; kazandıranın "ciro" değil, "kâr" olduğunu bilmemize rağmen neden hâlâ ciroları ödüllendirir, niceliklere madalya takar ve niteliği dışlarız?
Merak ettiğim şu; nimet-külfet dengesini barındırmayan hiçbir sistemin sürdürülebilir olamayacağı aşikâr iken neden hala nimeti alıp külfeti öteleriz?
Merak ettiğim şu; akıllı olmak varken kurnazlığa gömülüp kalmak, bizi kürenin efendisi yapmayacak ise aklı iktidar kılmaz ve kurnazı neden baş tacı ederiz?
Merak ettiğim şu; hani komşusu aç iken tok uyuyan bizden değildi? Hani düşenin dostu idik? Peki, neden zekât kurumunu dışlıyor, engellimizi yok sayıyoruz?
Merak ettiğim şu; her tercih bir vazgeçiş ise ekonomiden siyasete, spordan eğitime dek, günü kurtarma tercihi ile yarından vazgeçiyoruz?
Merak işte...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA