Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AHMET ÇAKAR

Federasyon Topuz'u geçiştiremez

Mehmet Topuz transferi Fenerbahçe ve Beşiktaş'ı birbirine düşürdü. Sonuçta Fenerbahçe kazandı ama bu kavganın gelecekte ortaya çıkabilecek birçok problemin miladı olabileceğini düşünüyorum. Üstelik Beşiktaş ve Başkanı Yıldırım Demirören de kimilerine göre ciddi prestij kaybetti. Mehmet Topuz ve menajerleri hatalı. Kulüpler de hatalı. Ortada bu kadar çok hata ve hatalı varken Türk futbolunu yöneten kurumun bu işte ciddi müeyyideler uygulaması gerektiği kanısındayım.
Örneğin; bir takımın mukaveleli futbolcusuyla kulübünün izni olmaksızın görüşmek ve hatta sözleşme imzalamak ne derece mantıklı, spor hukukuna ne derece uygun? Bununla ilgili FIFA ve UEFA'da talimatlar ve cezalar çok açık. Bununla ilgili Türkiye Futbol Federasyonu ne yaptı ya da ne yapmalı? "Bize gelen herhangi bir şikayet yok" diyerek federasyonun bu işin içinden sıyrılması mümkün değil. Federasyon üç maymunu oynayarak olayı geçiştirmeye çalışsa da gelecekte de nice Mehmet Topuz olayları yaşamak mümkün. Böyle bir durumda kulüplerin ve ikili oynayan futbolcuların ne ceza alacağı, nasıl alacağı talimatlarda çok açık yer almalı. 10 gündür spor kamuoyunda yer alan, 5 yaşındaki çocukların birbiriyle tartıştığı Topuz olayı federasyon ve hukuk kurulu "Bize şikayet yok" diyerek geçiştiremez.

DEVRİM YAPILMALI
Diğer bir konu da, "Futbolda beyaz sayfa açtık" diyen federasyonun devrim gibi bir karar alması gerekliliğidir. Yıllardır parasını alamayıp idmana çıkmayan futbolcuları, hak edişlerini alamayıp kulübü terk eden antrenörleri duyarız.
Oysa ki; futbolcu-kulüp ya da teknik direktör-kulüp arasındaki para ilişkileri federasyon üzerinden düzenlense bu problemlerin birçoğu ortadan kalkar. Diğer bir deyimle futbolcu ve antrenör alacakları konusunda federasyonla muhatap olacak. Federasyon kulüpten alacak, futbolcu ve hocalara hak edişlerini ödeyecek. Kulüp, federasyona oyuncusunun parasını yatırmadığında da federasyon tıpkı bir banka gibi oyuncuya parasını ödeyecek, kulüpten alacağını onun hak edişinden kesecek. Bu sistemi uyguladığınızda bütün kulüpler sözleşmeleri gerçek olarak düzenlemek zorunda kalacakları gibi (Aksi takdirde gerçek ücreti bildirilmeyen futbolcu büyük riske girer) Türk maliyesi de çok rahatlayacak. Çünkü bu sistem beraberinde vergi kaçağını ciddi olarak azaltacaktır.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA