Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AHMET ÇAKAR

Ne konuştunuz?

Türk futbolu, basiretsiz MHK ve onun atadığı ne yaptığını bilmeyen hakemler yüzünden büyük bir kaosa girdi. Dünyanın neresinde böyle bir talimat var: "Hakeme bir şey atılırsa ve temas ederse maçı tatil edin!"
Böyle bir talimat var ise biz de bilelim. Ama dünkü yazımda da belirttiğim gibi, bir yıl önceki Bosna Hersek-Portekiz Dünya Kupası play-off maçını yöneten Roberto Rosetti bu talimatı bilmiyor muydu? Ya da 15 gün önce Fransa Ligi'ndeki Lens-Lille maçının hakemi Tony Chapron'a Fransız MHK'si böyle bir direktif vermeyi unutmuş muydu?
Uluslararası oyun kuralları çok açık: "Seyircinin müdahalesi vahim bir hale bürünürse; ya da sağlık veya herhangi bir nedenle hakemler görev yapamayacak hale gelirse maç tatil edilir." Gaziantep'teki maça baktığımızda topyekün bir reaksiyon yok. Hakemin hatalı kararına rağmen seyircide bir infial de yok. Üstelik hakem Deniz Çoban, 4-5 tane pet şişeyi 40-50 metre taşıyarak Protokol Tribünü önündeki dördüncü hakeme verip şov yapıyor. Aslında bu şov değil, tam anlamıyla bir tahriktir. Yabancı cisim atıldıktan sonra hakemler orta sahada toplanıyor.

İLK YARDIM NEREDE?
Fakat ne gariptir ki; dünyanın her yerinde bir yaralanma olayında ilk müdahale yapılır. Bir tıp adamı olarak başı kanayan yardımcı hakeme dakikalarca ilk yardımın yapılmamasını hayretle karşıladım. Düşünebiliyor musunuz; maçın iptal nedeni yardımcı hakemin başının kanaması ve maça devam edemeyecek hale gelmesi. Ama ne gariptir ki, dakikalarca o yardımcının başına hiçbir tıbbi müdahale yapılmıyor. Yani yardımcı ve orta hakem tıbbi müdahaleye ya da ilk yardıma ihtiyaç duymuyor. Bu tablo bile hukuken maçın yarıda kalma kararını tartışılır hale getirebilir. Ayrıca dakikalarca orta yuvarlakta hakemler konuşuyor. Aslında fiskos yapıyorlar. Kardeşim neyi konuşuyorsunuz? Hakem olarak yardımcına sorarsın; "Durumun nedir? Maça devam edebilecek misin?" diye. Sonra çağırırsın doktoru, yaraya baktırırsın. Sonra da kararını verirsin.

GEZER OYNATTI
Hakemler adeta "5 çayı toplantısı" yapan hanımlar gibi konuşuyorlar ve içeri giriyorlar. Şimdi Türk halkı sormaz mı? Federasyon aynı federasyon. MHK aynı MHK. Geçen yılki Fenerbahçe- Galatasaray maçında Bünyamin Gezer soyunma odasına giriyor. Acıbadem Hastanesi'nden doktorlar çağrılıyor. Ve bana göre Bünyamin Gezer doğru bir kararla maçı oynatıyor. Ama basiretsiz ve ne yaptığını bilmeyen hakemler Gaziantepspor'un ipini çekiyorlar.

ROSETTİ İŞİ BİLMİYOR MU?
Oğuz Sarvan'ın açıklamalarına bakıyoruz. "En ufak bir şeyde içeri girin ve sahaya çıkmayın" diyor. Yok böyle bir şey! Hakemlerin birinci görevi şartları, son ana kadar zorlayarak maçı bitirmek olmalıdır. Çünkü dünyada bunun ciddi ve çok önemli örneklerini de görüyoruz. Yukarıda belirttik. İtalyan hakem Rosetti bu işi bilmiyor. Fransa'daki hakemler bilmiyor. Oğuz Sarvan Efendi mi biliyor? Herhalde Rosetti'nin kararı yanlış olsa, FIFA ona Dünya Kupası'nda da görev vermezdi.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA