Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BÜLENT CANKURT

Hanoi artık savaşla değil turizmle anılıyor

Asya ülkelerinden Vietnam’ın başkenti Hanoi, son yıllarda bir turizm şehri olarak adından söz ettirmeye başladı. Ülkenin en büyük ikinci şehri, doğa, tarih ve kültürü bir arada sunuyor

Yıllarca adını, Amerika'yla arasındaki savaşla duyduğumuz Vietnam, artık Asya'da bir turizm destinasyonu olarak da anılıyor. Dünyanın dört bir yanından turist çekmeye başlayan Vietnam'a ben de gitme fırsatı buldum. Ziyaretimin durağı Vietnam'ın başkenti ve en büyük ikinci şehri olan Hanoi oldu. THY'nin direkt seferiyle ulaştığım Hanoi'nin önce genel özelliklerinden söz edeyim. Şehrin tarihi M.Ö. 3000 yılına kadar uzanıyor. 1954 yılında Kuzey Vietnam'ın başkenti olan Hanoi, Vietnam Savaşı sonrasında Kuzey ve Güney'in birleşmesiyle Vietnam'a başkentlik yapmaya başlamış. Şimdi Hanoi'nin gezilecek ve görülecek yerlerinden biraz bahsedeyim. Hoan Kiem Gölü, yürüyüş yapmak, yeşile doymak, yerel halkı gözlemlemek ve yakıcı güneşten saklanmak için en güzel yer.

Gölün kuzeyinde, bir ada-tapınak olan Ngoc Son Tapınağı bulunuyor. Yapım tarihinin 14. yüzyıla dayandığı tahmin edilen tapınak, Kubilay Kaan'ın Moğol İstilası'na karşı koyan Tran Hung Dao'ya atfedilmiş. Gölün kuzeyinde, geçmiş ile bugünün birbirine karıştığı Old Quarter bulunuyor. Burada 40 sokak var ve her biri farklı özelliklere sahip. Bazen antik çağdan izler taşıyan bir sokak bazen de modern bir sokak karşınıza çıkabilir. Old Quarter, Vietnam'ın geleneksel evleriyle dolu. Bu evlerden, 19. yüzyıl mimarisinden izler taşıyan 87 Ma May Evi'ni gezmenizi tavsiye ederim. Şehrin en eski ibadet yerlerinden biri olan Den Bach Ma Tapınağı (Beyaz At Tapınağı). Yaşı bini aşan ve İmparator Ly Thai Tong tarafından yaptırılan tapınak, 18. ve 19. yüzyıllarda gerçekleşen restorasyonlar sayesinde bugün ziyaret edilebiliyor.



1945 Bağımsızlık Bildirgesi'ni hazırlayan Ho Chi Minh'in Old Quarter'daki müzeye dönüştürülmüş küçük evini de mutlaka görmelisiniz. Ho Chi Minh bildirgenin taslağını burada yaşarken hazırlamış. Müzede birçok fotoğraf ve obje bulunuyor.

TARİHİ ZENGİNLİK

Na Tho-Hanoi Katedrali de şehrin görülmesi gereken yerlerinden. İki kulesi ve Gotik mimarisi ile Paris'te bulunan Notre Dame Katedrali'ni andıran Na Tho; mimarisi ile çok etkileyici. Şehirde French Quarter'ı (Fransız Bölgesi) görmeden olmaz. 1882 yılında Hanoi'yi ele geçiren Fransızlar, buraya mimarisini ve şehir plancılığını da getirmiş. Bunların en çok toplandığı bölgelerden biri de işte burası. Büyük bulvarlar, Paris'teki neo-barok stildeki opera binasının bir benzeri olan Opera Evi, Vietnam saray ve Fransız villa mimarisinin bir karışımı olan Tarih Müzesi, alışverişin kalbinin attığı Trang Tien Caddesi, Chua Quan Su gibi yerler bölgenin öne çıkan yerleri... Vietnam halkının etnik kökenini merak ederseniz Vietnam Etnoloji Müzesi'ne uğrayın. Müzede, Vietnam halkının kültürünü nasıl koruduğunu göreceksiniz. Vietnam Askeri Tarih Müzesi de, bambudan yapılmış mızraklar, bufalo boynuzları gibi otantik silahlarla dikkat çekiyor. Bao Tang Mythuat (Vietnam Güzel Sanatlar Müzesi) ise Vietnam'ın sanat tarihini güzel bir şekilde aktarıyor.



ADACIKLARLA DOLU BİR KOY

Onca saat uçup Hanoi'ye gitmişken Ha Long Bay'i görmeden dönmek olmaz. Çünkü birazdan anlatacağım Ha Long Bay'e en kolay ulaşım Hanoi'den. Şehirden kalkan otobüslerle dört saatte bu muhteşem yere varıyorsunuz. Ülkenin ve hatta Doğu Asya'nın en önemli tatil yerlerinden biri olan Ha Long Bay'de birkaç gün geçirmenizi tavsiye ediyorum. Vietnam'ın Quang Ninh şehri sınırları içinde yer alan ve 'Alçalan Ejderha' anlamına gelen Ha Long Bay, 1994 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınmış. Koyda irili ufaklı birçok adacık var. Adalar yaklaşık 350 milyon yıldan bu yana değişim geçirerek bugünkü hallerini almış. Üzerleri tropik bitkilerle kaplı adacıklar muhteşem bir manzara oluşturuyor. Bu küçük adacıkların aralarından geçerek yapacağınız tekne gezisinin keyfine doyamayacaksınız. Koruma altında olduğu için Ha Long Bay'de birçok yüzen balıkçı köyü var ve balıkçılık yapmaya devam ediyorlar. Bu köylerden birine gidin ve geleneksel yaşamlarına tanık olun. Ayrıca yüksek bir adaya çıkıp Ha Long Bay'i biraz yukarıdan seyretmeyi de ihmal etmeyin.



10 KATLI PAGODA

Hanoi'de mutlaka görmeniz gereken bir pagoda (Buda için yapılmış ibadethane) var; Tran Quoc Pagodası... Bu pagoda, şehrin, hatta Vietnam'ın en önemli pagodası olarak gösteriliyor. İçinde pek çok değerli Buda heykellerini barındıran pagoda, pek çok pagoda stilinden farklı olarak 10 katlı inşa edilmiş ve tepesinde de bir çan kulesi bulunuyor.



EFSANEVİ BAŞKAN BURADA YATIYOR

Ba Dinh (Üç Tapınak Bölgesi), Vietnamlılar için büyük önem taşıyor. Çünkü ABD-Vietnam Savaşı'nda bağımsızlık mücadelesine önderlik etmiş ve 1945-1969 yılları arasında Vietnam Demokratik Cumhuriyeti'nin başkanlığını yapmış olan Ho Chi Minh'in (Ho Şi Mingh) mozolesi burada bulunuyor. Mozolede Ho Chi Minh'in mumyalanmış cesedini görebilirsiniz. Az ilerisinde de Ho Chi Minh Müzesi yer alıyor. Bu ikisi arasında ise, Chua Mot Cot (Tek Sütunlu Pagoda) bulunuyor. Tek bir sütun üzerine inşa edilmiş olan pagoda büyük ilgi görüyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA