Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BÜLENT CANKURT

Turkuvaz suların incisi Şarm El-Şeyh

Mısır’ın dünyaca ünlü tatil beldesi Şarm El-Şeyh, turistlere deniz-kum-güneşle birlikte sualtının rengarenk dünyasını yakından görme ve çölde safari yapma keyfini de yaşatıyor. Bölgedeki en gözde oteller ise Türklere ait...

Arapçada 'Şeyhin Koyu' anlamına gelen Şarm El-Şeyh, Mısır'ın en popüler ve en çok turizm geliri getiren şehirlerinden biri. Bir zamanlar sadece Bedevilerin yaşadığı bir çöl olan Şarm El-Şeyh, 1978'de Mısır'a geçmiş ve o tarihten sonra da kaderi değişmiş. Mısır hükümeti, yabancı yatırımcılara kapıyı açıp büyük kolaylıklar sağlayınca bölge kısa sürede bir vahaya dönüşmüş. Birkaç yıl içinde de geleneksel Mısır'dan çok farklı bir yerleşim yeri halini almış. Kızıldeniz'de, Akbaba Körfezi'nin girişinde, Tiran Adaları'na bakan bir konuma sahip olan Şarm El-Şeyh, turistlere deniz-kum-güneş tatilinin yanı sıra birçok aktiviteyi deneyimleme imkanı da sunuyor. Şarm El-Şeyh, eski ve yeni diye iki merkezden oluşuyor. Doğudan batıya doğru uzanan sahil şeridi, otellerle dolu. Otellerin hemen arkası ise alabildiğince kum tepeleri, yani çöl uzanıyor. Şehirde oteller en fazla üç-dört katlı. Başta Arap sosyetesi ile Batılılar olmak üzere turistlerin yoğun ilgisini çeken Şarm El-Şeyh, tertemiz sokakları, mimarisi ve hizmet anlayışıyla tam anlamıyla turizm merkezi olmuş durumda. En çok Ukrayna, Rusya, Almanya ve İtalya'dan turist çeken Şarm El-Şeyh, yaz aylarında ise Lübnan, Ürdün, Suudi Arabistan, Kuveyt'ten gelenleri ve yerli turistleri ağırlıyor. Şarm El-Şeyh'te gündüzleri yakıcı güneşle kavrulan ve tenha olan sokaklar, akşamın serinliğiyle birlikte dolup taşmaya başlıyor. Önce geleneksel Mısır kahveleri, ilerleyen saatlerde de kafeler ve casino'lar doluyor. Eğlence, dansın her türlüsü eşliğinde sabahlara kadar sürüyor. Eğlence konusunda Şarm El-Şeyh'te her zevke hitap eden birçok seçenek bulabilirsiniz.

DALMAK İÇİN İDEAL
Denizi ve sualtı zenginlikleriyle dünyanın en iyi dalış merkezlerinden olan Şarm El-Şeyh'e gelirken yanınıza sualtında fotoğraf çekebilen bir makine, deniz gözlüğü ve şnorkel almalısınız. Kızıldeniz'de mercan resifi bölgesi olarak koruma altına alınmış bu şehrin denizine bayılacaksınız. Şarm El-Şeyh'e yılın her dönemi gidilebilir, denize girilebilir ve dalış yapılabilirsiniz. Ekimnisan arasında kış mevsimini yaşayan şehirde sıcaklık 20 ila 30 derece arasında değişiyor. Yazın daha sıcak olan şehir akşamları çölden gelen rüzgar ile serinliyor. Size iki de otel önerim var. Türk otel zinciri Rixos Hotels'e ait olan Rixos Premium Seagate ve Rixos Sharm El Sheikh, bölgenin en lüks ve en gözde otelleri arasında bulunuyor. Bu arada THY ile İstanbul'dan Şarm El-Şeyh'e yolculuk yaklaşık 2.5 saat sürüyor.

MACERA DOLU BİR TATİL

DALIŞ:
Kızıldeniz'in masmavi derinlikleri, dalış için eşsiz bir ortam sunuyor. El değmemiş kıyılara sahip olan Şarm El-Şeyh'te, her şekil ve renkte mercanın yanı sıra farklı balık türlerini görebilme şansına sahipsiniz. En gözde dalış mekanları arasında, Tiran Boğazı'ndaki Gordon and Jackson Resifleri ve özellikle şnorkelle yüzmek için Ras Mohammed National Park yer alıyor. Ras Muhammed Burnu, dünyanın en büyük sualtı milli parkı olma özelliğine sahip.

CIP VE ATV SAFARİ
Sina Çölü Dağı, safari için en özel yerlerden biri. Ciplerle veya ATV araçlarıyla burada çok heyecanlı bir safariye çıkabilirsiniz. Renkli kanyonlara sahip olan Sina Dağı'nda yapacağınız safari ile adrenalinin doruklarına çıkabilirsiniz.

THE COLOURED KANYONU:
Manastıra kuzeydoğu yönünde, 80 km uzaklıkta yer alan bu kanyonda kendinizi Indiana Jones filminin setinde hissedeceksiniz. The Coloured Kanyonu coğrafi bir tuhaflık olarak adlandırılıyor. Sular tarafından aşındırılmış dik yamaçlı vadi, kumtaşı ve kireçtaşı tabakalarıyla 1.5 milyon yıllık bir tarihe sahip fakat yeniden keşfedilmesi yakın zamanda kızını arayan bir Bedevi sayesinde olmuş.

NA'AMA BAY:
Altın kumsalları ile Na'ama Bay, Şarm ElŞeyh'in en gözde turistik mekanı. Sharm Old Market yani eski pazar, hem gezebileceğiniz hem de alışveriş yapabileceğiniz bir yer. Bu arada adım başı bir nargilecinin olduğu şehirden nargile içmeden dönmeyin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA