Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGELSİZ EKONOMİ CEMALETTİN GÜRSOY

Evde bakım ücreti alan özürlü maaşını unutsun

Geçen hafta 'Krizin faturası özürlüye kesildi' başlıklı yazımla mevzuatı aşamayan özürlülerin, bürokrasinin "Hayır"a şartlanmasıyla yaşam alanının nasıl daraltıldığını, sorulara yanıt vererek gündeme taşıdım. Bir dokunduk, bin ah işittik. Bir el verdik, kaybettikleri umutları yeşerttik. Daha ilk günden köşemize sahip çıkarak bizi yürekten desteklediler. Yazımızı okuyan kişilerin kimi telefona, kimi elektronik postaya sarıldı. Meğer hepsinin sesi çıkıyor, kulağı duyuyor, gözü görüyormuş (!) 5 günde tam 85 engelli okurumuz sorunlarını dile getirdi. Hepsinin ortak derdi aynı. Mimari engeller, özürlü raporları, eğitim, sağlık, özürlü maaşı ve evde bakım hizmeti gibi nedenlerle, bürokrasinin azizliğine uğrayan engelliler ve aileleri dertli mi dertli...
Kahramanmaraş'tan mektup gönderen Hacı Kalaycı da bu dertli okurlarımızdan biri.
"Evde bakım hizmeti kapsamında asgari ücret tutarında bir para ve de özürlü maaşı alıyorum. Ancak SGK tarafından 25.3.2009'da gelen bir yazıyla özürlü maaşım kesildi. Halbuki benim gibi hem özürlü maaşı, hem de evde bakım ücreti alanlar var. Bu nasıl oluyor? Bilgi verirseniz sevinirim."
Sevgili Kalaycı önce şuna bir açıklık getireyim. Ortalama aylık gelir tutarı, bir aylık net asgari ücretin 2/3'ünden daha az olan bakıma muhtaç özürlünün, isteğe bağlı olarak evinde ya da resmi veya özel bakım merkezinde bakımı sağlanır. İkametgâhında bakım hizmeti veren akrabasına veya vasisine ise bir aylık net asgari ücret tutarında aylık ödeme yapılır. Şayet özel bakım merkezi bakım hizmeti veriyorsa iki aylık net asgari ücret tutarına kadar her ay ödeme yapılır.
Ancak sizin durumunuz farklı. Adınıza hem evde bakım ücreti, hem de özürlü maaşı alıyorsunuz. 2022 sayılı Yasa'da belirtilen hükme göre aylık gelirinizin 89.9 lirayı aşması nedeniyle özürlü maaşınız kesilmiş. Eğer evde bakım ücreti sizin adınıza değil de bakıcınız adına verilseydi özürlü maaşınız kesilmezdi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA