Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGELSİZ EKONOMİ CEMALETTİN GÜRSOY

14 cm kısa olan ayak bir gecede uzadı!

Engellilerin hayatını kolaylaştıran birçok yasa mevcut. Ancak mevzuatın dağınıklığı ve uygulamadaki farklılıklardan ötürü yasalar çoğu zaman tasaya dönüşüyor.
Nasıl mı? Örneğin yüzde 40-50 oranında engelli bir vatandaş, emeklilik için yeni "vergi muafiyet belgesi" almak istediğinde bu oran 30-35'lere kadar düşebiliyor.
Okurlarımızdan Soner Arı emekli olmak istemiş
. Ancak rapor oranı budanarak hayalleri yıkılmış. Arı'nın başına gelenleri anlatmadan önce size kendi yaşadıklarımı anlatayım da sakatların nasıl sakata getirildiğini anlayın.
6 yıl önceydi. Emeklilik için başvurdum. Deftardarlık beni vergi muafiyet belgesi almam için hastaneye gönderdi. Buradan sakatlık oranımın yüzde 41 olduğunu belirten rapor verildi. Ankara'ya gönderilen bu raporum Maliye tarafından budanarak yüzde 34'e indirildi. Çektiğim çileden sonra bir daha rapor almaya yeltenmedim. Ancak şikâyetler artınca, tekrar rapor alayım dedim. Hastanenin yolunu tuttum. Bir haftalık koşuşturmadan sonra rapor almayı başardım. Fakat o da ne! Yüzde 41 olan sakatlık oranım yüzde 20'ye düşmüş. Şaşkın şaşkın "14 cm. kısa ayağım bir gecede uzamış!" diyerek yetkili müdürün odasına gittim.
Elimdeki raporu uzattım. "Hocam, 8 yaşımdan bu yana sakatım. 10 kez ameliyat oldum. Şu an ayağım osteomyelite (aktif iltihaplanma) bağlı 14 cm. kısa ve atrofi (doku bozukluğu) mevcut. Yüzde 20'lik oranı nasıl verdiler merak ettim."
Cevap sert, kısa ve netti: "Durumuna göre bu oran çok bile."
Buyurun cevaba bakın! Uğradığım hakarete mi, hak ettiğim oranın gasp edilmesine mi yanayım, doğrusu bilemedim.
Peki, bu çarpık bakış açısı ve engellileri adam yerine koymayan hekimlerle bu sorunu çözmek mümkün mü? Tabii ki değil. Nitekim Bursa'dan arayan okurumuz Soner Arıca da aynı dertten muzdarip. "Yüzde 40 özürlü raporumla emeklilik için başvurdum. Ankara'dan "Raporunuzda çelişki var" diye yazı geldi. Defderdarlık beni Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne gönderdi ve oradan da yüzde 42 rapor verdiler.
Daha sonra Ankara'dan yüzde 38 olarak geri geldi. 7 yıldır emekli olamıyorum. Gözümdeki sorunlar iyice artmaya başladı. Yüzde 40'lık oranı tutturmam için diğer gözümü mü çıkartmam lazım?" diyor. Ben cevap veremedim. Lakin şunu iyice anladım. Yüzde 40'lık rapor almak için bir sakatlık yetmiyor. Başka yerlerinizi de sakatlamanız şart.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA