Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGELSİZ EKONOMİ CEMALETTİN GÜRSOY

Evdeki 2 özürlü için iki ücret!

Mevzuatları aşmada zorlanan engelli okurlarımdan gelen şikâyetler gırla... Bugün köşemizi dertli okurlarımın sorularına ayırdım. İşte sorulardan birkaçı:
İki ağır zihinsel engelli çocuk annesiyim. Birinin % 89, diğerinin ise % 91 özürlü raporu var. Onlara bakmaktan bir işe giremedim. Ekonomik açıdan çok zordayım. Komşularım çocuklarım için bakım ücreti alabileceğimi söylüyor. Bu doğru mu? Bana bir yol gösterin. Sultan Tunç/Bingöl
Sultan Hanım. Bakım Hizmetleri Yönetmeliği'nin 13. maddesinin 3. fıkrası uyarınca "bakmakla yükümlü olunan bireyler tanımındaki aynı evde yaşayan bakıma muhtaç iki özürlüye bakım hizmeti verilir ve iki özürlü için de bakım ücreti ödenir" deniyor. Bu hükümlere göre iki çocuğunuz için bakıcı ücreti alabilirsiniz. Vakit kaybetmeden ikamet ettiğiniz yerdeki Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'ne başvurunuz.

Evli kardeşin geliri önemsiz

Ağır engelliyim. Yalnız yaşıyorum ve ihtiyaçlarımı tek başıma karşılayamıyorum. Bir konuda yardımınıza ihtiyacım var. 300 lira geliri olan, yalnız yaşayan birine, evli olan kardeşi ya da vasisi bakması durumunda bakıcının geliri hesaba katılır mı? Katılırsa maaş bağlanma olasılığı nedir? Ceren Taş/Kırklareli
Değerli okurum. Bakım yönetmeliğinin 4. maddesinin 1. fıkrasının (c) bendinde yer alan "bakıma muhtaç özürlü" tanımı gereği "...kendilerine ait veya bakmakla yükümlü olduğu birey sayısına göre kendilerine düşen ortalama aylık gelir tutarı" dikkate alınıyor.
Bağlayıcı hükümler doğrultusunda evli kardeşinizin ve vasinizin geliri değil, sizin aylık geliriniz dikkate alınır.

11 yıl sonra emeklisiniz

Ekim 2005'te işe girdim. % 63 oranında raporum var. Şu an 1.483 prim günüm bulunuyor. Vergi indirim başvurumu yeni yaptım. Bu şartlar altında emekli olma şansım nedir? Tunca Mercan/İstanbul
Sevgili Mercan. Yürürlükteki mevzuata göre % 63 oranla ağır engellisiniz. % 60 ve üzeri raporu ve vergi muafiyet belgesi olan özürlü biri, 15 yılı tamamlayıp 3.600 günü doldurduğunda emekli olur. Şu an 4 yıllık sigortalısınız ve 1.483 gün değil 1.440 gününüz görünüyor. Buna göre vergi muafiyet belgenizi aldığınızda, 11 yılı doldurup 2.160 gün daha prim ödediğiniz zaman emekli olursunuz.

Yüzde 48'lik orana 18 yıl süre

Sigorta başlangıç yılım 1998. Rapor derecem % 48.3. Vergi muafiyet belgem de var. Ne zaman emekli olabilirim? Ayrıca emekli olacağım zaman tekrar maliyeden rapor almam gerekiyor mu? Yardımcı olursanız sevinirim. Hüsnü Çınar/Samsun
Sevgili okurum tabii ki yardımcı olurum. Yüzde 48.3 oran ile üçüncü derece sakat sayılmaktasınız. 6.8.1997-5.8.2000 yılı arasında işe başlamışsınız. Şu an 11 yılınız var. 18 yılı tamamlamanız için 7 yıla daha ihtiyacınız var. 4.080 prim gününü tamamladığınızda emekli olabilirsiniz. Tekrar rapor almanıza gerek yok.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA