Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGELSİZ EKONOMİ CEMALETTİN GÜRSOY

38 bin özürlüye devlet kapısı aralandı

4857 sayılı İş Kanunu'nun 30'uncu maddesi ve 5378 sayılı Özürlüler Kanunu'nda yer alan hüküm doğrultusunda 50 kişi ve üzeri işçi çalıştıran işyerlerinin özürlü çalıştırma zorunluluğu bulunuyor. Kanuna uymayanlara ise İş- Kur tarafından 1.577 lira ceza kesiliyor. Ancak her ne hikmetse bu konuda daha hassas olması gereken devlet aynı duyarlılığı göstermiyor. Özel şirketler de bu durumu emsal gösterip, "Devlet kendi çıkardığı yasaya uymuyor. Üstelik ceza da ödemiyor" diyerek kötüyü örnek alıp hem ceza ödemiyor, hem de özürlü istihdam etmeye yanaşmıyor.
Haziran 2009 itibarıyla Devlet Personel Başkanlığı verilerine baktığımızda, devletin 169 kurumunda 41 bin 379 özürlü kadrosunun açık olduğunu görüyoruz.
Bu ayıp Devlet Bakanımız Selma Aliye Kavaf'ın çabalarıyla bir nebze olsun giderildi. Öğrendiğimiz kadarıyla ağustos ayından bu yana yaklaşık 11 bin özürlü yurttaşımız devlet kapısında iş bulabildi.

2010'da açık kapanacak
İyi gelişmeler sadece bununla da sınırlı değil. 2010 bütçe görüşmeleri sırasında bir değişiklikle kamuda ilk defa işe alınacak özürlülerle ilgili istisnai düzenlemeye gidildi. 1 Ocak 2010'da yürürlüğe girecek düzenleme ile kamudaki özürlü istihdamı kota dışında bırakıldı. Böylece 38 bin 192 özürlüye daha devlet iş olanağı sağlamış olacak.
2010'da yürürlüğe girecek yasa gereğince dolu kadro sayılarının yüzde 3'ü oranında özürlü çalıştırmak zorunda olan, ancak bu yükümlülüklerini kadro sınırlaması ve diğer nedenlerle yerine getiremeyen kamu kurumları, 2010'da kontenjanlarındaki özürlü açığını kapatacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA