Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGELSİZ EKONOMİ CEMALETTİN GÜRSOY

Ne deve, ne de kuş...

* 1965 doğumlu ve yüzde 40 sakat biriyim. 1986'da sigortalı oldum. Vergi indirimi için yeni rapor aldım. Yüzde 40'lık oranımı yüzde 15'e düşürdüler. Şu an elimde dört tane rapor var. Sizden şu hususları öğrenmek istiyorum:
1- 3600 günle emekli olmak için vergi indirimi şart mı?
2- Önceki raporlarım geçersiz mi?
3- Nereye itiraz etmeliyim?
4- Benim gibi haklarını kaybedip mağdur olanlar mahkeme yoluyla kaybettikleri haklarını kazanabilir mi?
5- Şu an sol dizimde de doğuştan sakatlık tespit edildi. Tekrar rapor için hastaneye başvuru yapabilir miyim? Eyüp SarıkayaÇankaya/ Ankara
Sevgili Sarıkaya. Sorunuza yanıt vermeden önce bir konuya açıklık getireyim. Şu an yürürlükte olan mevzuat kapsamında rapor oranları budanarak kuşa çevriliyor. Bu durumda ne sakat ne de sağlam olunabiliyor. Yani 'ne deve, ne de kuş' misali durum vahim.
1- Emekli olabilmeniz için vergi muafiyet belgenizin olması gerekiyor.
2- Raporlarınızın süresi 5 yılı geçmemişse sorun yok.
3- Durumuna göre düşük rapor verildiğine inanıyorsanız ikamet ettiğiniz yerdeki sağlık müdürlüğüne itirazda bulunun.
4- Kuruma yapılan itiraz sonrası hakem hastanesine gönderilip üçüncü kez de hak ettiğiniz oran üzerinden rapor verilmemişse dava açabilirsiniz. Eğer mahkemeden de sonuç alamadıysanız Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurup hakkınızı arayabilirsiniz.
5- Rapor aldıktan sonra başka bir sakatlığınız tespit edilmiş. Bu, rapor oranınızı yukarı çeker. Yeni rapor için hastaneye müracaat edin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA