Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGELSİZ EKONOMİ CEMALETTİN GÜRSOY

Organ nakli olana özel tertibatlı araç yok

Böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas ve ince barsak, kalp kapağı, kornea, kemik, kemik iliği gibi organ nakli olanlara Allah'tan şifalar diliyorum. Mardin Nusaybin'den arayan okurum Aymet Aydın'ın şansıyla Karaciğer nakli olmuş. Ancak bazı haklardan mahrum bırakılmasından dertli.
Karaciğer nakli oldum. Rahatsızlığımdan dolayı yüzde 90 oranında özürlü raporum var. Rahatsızlığım nedeniyle toplu taşıma araçlarını kullanamıyorum.
Ben de her özürlüye sağlanan yasa kapsamında araç almak istedim. Ancak ne yaptımsa özürlü aracı alamadım. Yüzde 90 özürlü biri olarak adıma neden araç alamıyorum? Aydınlatırsanız sevinirim.

Hem özürlü, hem de sağlam

Sevgili okurum. Deveye sormuşlar, "Neren eğri" diye. Yanıt, "Nerem doğru ki" olmuş. İşte sizin gibi organ nakli olan kişilerin durumu anlattığım fıkra gibi.
Organ ve doku nakli olanlara özürlü raporu raporu veriliyor. Ancak özürlü sayılan bu kişiler, bazı haklardan yararlanmak istediğinde 4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanunu madde 7/2'de "'H' sınıfı ehliyeti olan özürlü aracına özel tertibat taktırmak suretiyle adına araç alıp kullanabilir" hükmü devreye giriyor.
Kanunda organ nakli olanlar için bir hüküm yok. Dolayısıyla özel tertibatlı araç almanız için bedenen bir rahatsızlığınız yok. Bu durumda özürlü aracı alıp kullanamazsınız.
Ancak yine aynı yasaya göreyüzde 90 özürlü olmanızdan dolayı adınıza (aracın ruhsatına sürücü ismini işletmek kaydıyla) vergilerden muaf araç alabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA