Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGELSİZ EKONOMİ CEMALETTİN GÜRSOY

16 bin engellinin gözü Milli Eğitim'de

Bürokrasinin azizliğinden şikâyet edenler yine sıkıntılarından dertli... Bu kez de özürlülerin canı, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) çarpık uygulamasından yanmış... Nasıl mı?
Anlatayım.
Devlet yıllardır boş tuttuğu özürlü kadroları için düğmeye bastı. Geç de kalınsa bu güzel uygulamadan ötürü hükümeti tebrik ediyoruz. Kurumların özürlü eleman alırken aradığı şartlara bakınca iki gizli tehlike olduğunu gördüm. Birincisi sınav ücreti. İkincisi ise özürlülere verilen raporlardaki oranların budanması... Kontenjan açığında başı çeken MEB, 16 bin 256 özürlüyü aşa-işe kavuşturmak için start verdi. Ancak MEB'in sınava girecek kişilerden 110 lira ücret isteyen açıklamasını görünce "Meğer engelliler zenginmiş de haberimiz yokmuş" dedim.

Para yok, sınav yok
Şimdi "İşe girmek için 110 lira nedir ki" diyebilirsiniz. Doğru. Bu çok bir para değil. Ama işsiz, güçsüz, muhtaçlık sınırının altında geliri olduğu için devletten yaklaşık 180 lira özürlü maaşı alanlar için büyük para!
Durum bu kadar açıkken MEB'in özürlüden 110 lira sınav ücreti talep etmesinin Türkçesi şu:
"Aslında ben sizleri işe alma taraftarı değilim. Anayasa, özürlü yasası ve uluslararası anlaşmalar gereği sınav açıyorum. Ve önünüze 110 liralık yüksek bir baraj koyuyorum."
Hadi borç harçla bu engel aşıldı. Peki işe girmek için alınacak "Özürlü Sağlık Kurulu"rapor oranlarının düşüklüğü nasıl aşılacak.
Devlet, kapısında işe girecek özürlüden, yüzde 40 ve üzerinde vücut fonksiyon kaybını belgelemesini istiyor. Zaten yeni rapor alacak engellinin yüzde 40'lık oranı tutturması mümkün değil. Bu şartlar altındaki özürlü birinin işe kavuşması şöyle dursun, sınava girmesi bile zor.
Kısaca engelliye "Kırk katır mı, kırk satır mı" deniliyor.
Başvuru süresi dolmak üzere... Özürlülerin istihdamı konusunda yıllardır biriken sorunların çözümü için, zaten konuya çok hassas olan Sayın Başbakanımızdan acilen bir adım bekliyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA