Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGELSİZ EKONOMİ CEMALETTİN GÜRSOY

Özürlüye "sürgün" yasası

Hayata 3-0 mağlup başlayan yaklaşık 9 milyon engelli zor da olsa "türlü engel"leri aşıyor. Fakat "kafalardaki engel"i aşamıyor...
"Kırk akıllı" bile bu kafadakilerin çıkardığı engelleri aşamıyor. Özürlüler de aşamıyor... Son düzenleme bir örnek. Kamu borçlarının yeniden yapılandırılmasını öngören "torba tasarı" da engellinin aşamayacağı tuzaklarla dolu.
Maalesef tasarının kapsamı genişletilirken, nedense "özürlülere yönelik kazanılmış haklar budanıyor." 4857 sayılı İş Yasası'nın 30'uncu Maddesi'nde yapılacak değişiklik Meclis Alt Komisyonu'nda görüşülüyor. Teşeronlaşmanın önünü iyice açan bu düzenleme, özürlü çalıştırmak istemeyen işverenin, çalışanını bir başka şirkete göndermesinin de yolunu açıyor. Böylece "ödünç işçi" adı altında özürlü "karın tokluğu"na çalıştırılacak.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, "Bu tasarı özürlü istihdamının önünü açacak" diyor. Ancak, kazın ayağı öyle değil.
Çünkü 4857 sayılı yasanın 30'uncu maddesi ve 5378 sayılı Özürlüler Yasası hükümleri doğrultusunda 50 ve üzeri sayıda işçi çalıştıran işyerleri yüzde 3, kamuda ise yüzde 4 özürlü çalıştırmak zorunda. Bu hükümlere rağmen özel kurumlar özürlü çalıştırmaya pek yanaşmıyor. Devlet de bilinçli olarak özürlü kadrolarını boş bırakıyor. Bunun tek nedeni günü kurtarma anlayışı ile çıkartılan yasalar. Ayrıca, özürlüler üzerinde 7 bakanlığın 7 farklı uygulaması da eklenince özürlü istihdamında açık, bir türlü kapatılamadı. Yıllardır zar zor iş bulabilen özürlü "yeni düzenleme" ile çalışma hayatının dışına itilecek.
Onun için bakanın sözleri beni tatmin etmedi. Eğer 25 işçi çalıştıran işyerleri yani küçük işletmelere özürlü istihdam etmeleri için devlet teşvik verse tam 1 milyon özürlü aşa-işe kavuşur. Şimdi kalkıp "şark kurnazlığı" ile yeni düzenleme yapmak özürlü istihdamını azaltmaz; artırır. Artırıyor da... Bana göre artışın tek nedeni yasa yapıcıların özürlüyü "farklı" algılaması. nedeniyle "temel sorun"lar bir türlü çözülemiyor. Hâlâ rapor, eğitim, ulaşım-erişim, sağlık, istihdam, emeklilik ve bakım ücretindeki temel sorunlar halledilemedi. Son torba yasa için yukarıda saydığımız sorunlar AK Parti Milletvekili Lokman Ayva'ya sunuldu. Sağ olsun. Sayın Ayva sorunların çözümü için Meclis'te gladyatör gibi çarpışıyor. Ama yet(e)miyor. Çünkü özürlüyü "farklı" algılayanlar çözümden çok sorun üretiyor.
Özetle, engelli vatandaşlarımız onurlu bir yaşama kavuşmasın, devamlı başkasının ihsanına ve "sadaka"sına ihtiyaç duysun, mantığı ile yeni "sürgün" yasaları çıkartılıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA