Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGELSİZ EKONOMİ CEMALETTİN GÜRSOY

“Belge” yoksa, emeklilik de yok!

Gündem "kürtaj" tartışması. Konu hakkında bilgisi olan da, olmayan da fikir yürütüyor. Yürütsün... İyisi mi, bu konuyu uzmanlarına bırakıp yasalar karşısında "engel"lenenlerin sorularına bakalım.

SORU: Merhaba. Ben 2005'te engelli aracı için rapor almıştım. Şimdi 5 yılı doldurduğumdan arabayı yenilemek istiyorum. Acaba tekrar rapor almam gerekir mi? Ayrıca raporumda "süreklidir" yazıyor.
İlginize şimdiden teşekkür ederim. Harun Kuyucuoğlu

CEVAP: 5 yıl önce aldığınız engelli aracı için tekrar rapora gerek yok. Elinizdeki raporla işlemlerinizi yaptırabilirsiniz.

SORU: Yüzde 60 engelliyim ve bakım ücreti alıyorum. ÖMSS kapsamında memur olursam bakıcı ücretim iptal olur mu? Ayrıca evde 8 kişiyiz ve toplam gelirimiz 2.000 lira. Bu durumda bakıcı maaşımız tehlikeye girer mi? Bilgi verirseniz sevinirim. Latif Karakaş

CEVAP: Değerli okurum. Kendi namınıza bakıcı ücreti almanız mümkün değil. Herhalde "bana bakan yakınım" bakım ücreti alıyor demek istediniz. Çünkü evde bakım ücreti ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayan engelliye değil, bakan kişiye verilen ücrettir. Dolayısıyla yürürlükteki mevzuata göre memur olmanız halinde bakıcı maaşı kesilir.

SORU: Kronik rahatsızlığım dolayısıyla yüzde 80 raporum var. Özürlü haklarından yararlanarak araç alabilir miyim? Mustafa Altınkaynak

CEVAP: 4760 Sayılı Kanun hükümlerine göre engelli aracı alabilirsiniz.

SORU: Merhaba Cemalettin Bey. Engel oranım yüzde 80 olup işe giriş tarihim 11/04/2002. Daha sonrasında engelli olarak 2005'te bir firmada çalıştım Ve 22.01.2007'den beri ara vermeden bir firmada özürlü kadrosunda çalışmaktayım. Acaba bu şartlarda ne zaman emekli olurum? Ayrıca vergi indirimi almam gerekir mi? Gerekiyorsa nereye hangi evraklarla başvurmalıyım? Halil Gürbüzdal

CEVAP: Halil Bey. Sizin gibi yüzde 80 raporlu birinci derecede sakatların emeklilik süresi 15 yıl, 3 bin 600 gün. Buna göre 5 yılı tamamlayıp bin 343 gün daha prim ödediğinizde emekli olabilirsiniz. Diğer sorunuza gelince... Emeklilik için "vergi indirim belgesi" almanız gerekiyor. Bunun için once işyerinizden çalıştığınıza dair belge alın. Sonra 2 fotoğraf ve raporunuzla birlikte ikamet ettiğiniz yerdeki vergi dairesi / vergi müdürlüğüne yoksa mal müdürlüğüne başvurabilirsiniz.

SORU: Efendim iyi günler. 07/09/83 doğumluyum. Epilepsi hastalığımdan dolayı yüzde 40 "sürekli" raporum var. Ağustos 1999'da işe girdim. Sorum şöyle:
1- Vergi indirimi için ne yapmam gerekiyor?
2- Emeklilik sürem nedir?
3- Elimdeki raporla araba alabilir miyim? Hakan Çirkin

CEVAP: Hakan Bey, vergi indirimi konusunda izlemeniz gereken yolu üstteki soruda yanıtladım.
18 yıl, 4 bin 80 günü tamamlamak için 5 yıl daha çalışmanız gerekiyor. Ayrıca, 55 gün daha prim ödediğinizde emekli olabilirsiniz.
Evet, elinizdeki raporla engelli aracı alabilirsiniz.

Sorularınız için iletişim bilgileri:

Faks: (0212) 354 34 69
Tel : (0212) 354 34 76
e-posta: cemalettin.gursoy@sabah.com.tr
SMS: CG yazıp 4122'ye gönderin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA