Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGELSİZ EKONOMİ CEMALETTİN GÜRSOY

“Özürsüz yasa”ya Meclis onayı

Engellilerin hayatını kolaylaştıracak 5378 Sayılı Özürlüler Yasası 2005'te yürürlüğe girdiğinde herkes sevinmişti. Bu yasa doğrultusunda başta belediyeler olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları alanlarına giren yerlerde yaya geçitleri, resmi yapılar, yeşil ve spor alanları gibi alt yapıların engellilerin erişilebilirliğine uyumlu hale getirmesi için "7 yıl"lık süre tanımıştı.

Ama bu süre içerisinde kimse üzerine düşeni yapmadı. Yapmak da istemediler. Çünkü son girişimleri niyetleri ortaya döktü. 7 yıllık sürenin dolmasına ramak kala Meclis tatile girmeden önce yangından mal kaçırır gibi geç saatlerde "Özürsüz" bir kanun çıkararak süreyi 3 uzattılar. Şaka gibi! AK Parti Adana Milletvekili Mehmet Şükrü Erdinç ve Amasya Milletvekili Avni Erdemir' verdiği "Özürsüz" kanun teklifi sonrası mutludur herhalde! Hayırlı uğurlu olsun.

7 Temmuz 2015'e uzatılacak karara bir kılıf buldular: Gerekli tedbirlerin alınabilmesi amacıyla… Lafa bak hizaya gel. Yıllardır engelliler bu tür söylemlerle oyalandı, oyalanıyor, oyalanacak da…
Bizde kalkıp engelliler mağdur olmasın diye mevzuatlar hakkında bilinmeyenleri kaleme almaya çalışıyoruz. Hırsız "kadı" olmuşken "enayi" gibi "havanda su" dövmeye devam ederiz.
Çünkü bugüne kadar geçen süreçteki çalışmalara baktığımızda kanunda belirtilen "7 yıllık süre" içerisinde aya geçitleri, resmi yapılar, yeşil ve spor alanları gibi alt yapıların engellilerin erişilebilirliğine uyumlu hale getirilmesi imkansızdı. Şimdi 3 yıllık uzatma sonrasında da yapamayacaklar. Özetle sorunlarını görmezden gelerek Meclis'ten çıkartılan son "özürsüz yasa"yla yine sınıfta kaldık.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA