Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DENİZ AHMET KÖSE

15 dakikada şahane lezzetler

İlla mutfakta saatler harcamanız gerekmiyor. Çok kısa sürede çok lezzetli yiyecekler hazırlamanız da mümkün. İşte bir çırpıda hazırlayabileceğiniz birbirinden lezzetli tarifler

Geçtiğimiz günlerde bir arkadaş sohbetinde, köşemde hep zaman alan ve çok malzemeli tarifler paylaştığımdan yakındılar. Benim cevabım klişe olsa da hazırdı: "Emeksiz yemek olmaz!" Ancak düşününce biraz haklı olabilecekleri kanısına vardım. Bu sebeple, bu hafta çok pratik ve birbirinden güzel atıştırmalıklar tarif edeceğim sizlere. Habersiz gelen misafire, gece kan şekeri düşene veya akşam yemeğini biraz hafif geçirmek isteyenlere yarayacak bu haftaki tarifler. Hatta davetli olduğunuz partide yalnızca kıyafetiniz ve esprilerinizle değil, jest olsun diye hazırladıklarınızla da konuşulmak istiyorsanız, paylaşacağım tarifleri mutlaka bir yere not edin! Çünkü bu tarifler 15 dakikada harikalar yaratmanızı sağlayacak.

Tostados tarifi

350 gr un
1 tutam tuz
3 gr kabartma tozu
10 gr tereyağ
150 ml su Y
Yapılışı: Un, tuz ve kabartma tozunu eleyin. Tereyağı parmaklarınızla una yedirin. Kum gibi olduğunda suyu eklemeye başlayın. Hafifçe unlanmış tezgahta hamuru elastik bir hal alana kadar yoğurun. Hamuru altı eşit parçaya bölün. Teker teker, iyice unlanmış merdane ile ince yuvarlak hamurlar açın ve ortalama 8 cm çapında daireler kesin. Büyük teflon tavayı orta kısık ateşte ısıtın. Hamurlarınız hafifçe renk alana kadar pişirin. Hazırlayacağımız bütün tarifler için baz bu hamurları kullanacağız. Dilerseniz tatlı için yapacaklarınızın suyuna 15 gr şeker ekleyip erittikten sonra hamura ekleyin. Ben tatlı ve tuzlu uyumunu (kararında olduğu sürece sevdiğim için, şeker eklemeden olduğu gibi kullandım)

Salatalıklı tostado

Ricotta veya süzme yoğurt
Salatalık
Zeytinyağ
Tuz
Karabiber
Frenk Soğanı
Yapılışı:
Hamurunuzun üzerine ricottayı sürün. Salatalıkları ince dilimleyip üzerine dizin. Zeytinyağı, tuz, karabiber ve frenk soğanı ile lezzetlendirin.

Fıstık ezmesi, karamelize muz ve bal

Fıstık ezmesi, muz, bal Yapılışı: Muzu istediğiniz kalınlıkta daireler şeklinde kesin. Üzerine toz şeker döküp pürmüz ile şekeri karamelize edin. Evinizde pürmüz yoksa, karamelize etmek zorunda değilsiniz. Üzerine çok ince şeritler şeklinde bal gezdirin. Tostado üzerine fıstık ezmesi sürüp, muzları yerleştirin.

Erimiş bitter çikolata ve deniz tuzu

Bitter çikolata, deniz tuzu, Hindistan cevizi kurutulmuş ve sotelenmiş Yapılışı: Kuru Hindistan cevizlerinizi tavada orta kısık ateşte soteleyin. Bitter çikolatayı tostado üzerine sürün ve biraz deniz tuzu ile tatlandırın. Üzerine Hindistan cevizlerinizi ekleyin.

Füme somonlu tostado

100 gr krem peynir n Yarım lime ya da limon kabuğu rendesi ve suyu
Füme Somon
Kapari çiçeği Kapari meyvesi
Dereotu n Kırmızı soğan
Yapılışı:
Krem peyniri lime kabuğu rendesi ve lime suyu ile karıştırın ve tuz ve karabiber ekleyin. Pişmiş tostado hamuru üzerine peynir karışımınızı sürün. Üzerine somonları diğer malzemeleri yerleştirin.

Tavuklu tostado

Tavuk göğüs
Kırmızı Meksika fasulyesi
Cheddar peyniri (veya eriyebilen herhangi bir peynir)
Kişniş
Marul
Tuz, karabiber
Zeytinyağı
Yapılışı:
Tavuk göğsüne tuz, karabiber ekleyin, ızgara veya tavada pişirin ve ince doğrayın. Tostado üzerine kırmızı Meksika fasulyelerini koyup cheddar peyniri ile kaplayın ve fırında 180 derecede 3 dakika peyniri eritin. Üzerine marul yaprağı pişmiş tavuklar ve kişniş koyarak servis edebilirsiniz.

Krem şanti ve dağ meyveleri

100 ml krema
1/2 çay kaşığı vanilya esansı veya 1/4 paket şekerli vanilin
1 tatlı kaşığı pudra şekeri
2 yemek yaşığı çilek, franbuaz veya herhangi bir dağ meyveleri reçeli
1 yemek kaşığı ılık su
Çilek
Böğürtlen
Yaban mersini
Yapılışı:
Soğuk kremayı vanilya ve pudra şekeri ile çırpın ve orta katılığa gelince işlemi durdurun. Reçeli ılık su ile karıştırın ve yıkayıp kuruladığınız dağ meyvelerinizi reçelle karıştırın. Krem şantiyi tostado üzerine yayın ve meyveler ile süsleyin.

Humus ve kuru etli tostado

250 gr haşlanmış ve kabukları soyulmuş nohut
1/2 çay bardağı ılık su
1/4 çay bardağı tahin
1/2 çay kaşığı kimyon
2 çorba kaşığı limon suyu
1 diş sarımsak (ezilmiş)
Tuz
Yapılışı:
Nohutlarınızı akşamdan 1 tatlı kaşığı tuz katılmış suda ıslatın ve sabah yumuşayana kadar pişirin. Veya mutfak dolabınızda var olan konserve haşlanmış nohutlarınızı kullanın. Süzdüğünüz nohutun içine dövülmüş sarımsağı ekleyin. Su ve zeytinyağı da ilave edip, pürüzsüz bir püre halini alıncaya kadar blendırdan geçirin. İçine tahin, limon suyu, tuzu ve isterseniz biraz da toz kırmızı biber ekleyin. Tostado hamurunun üzerine humusu sürün ve üzerine dolapta mevcut olan herhangi bir şarküteri ürünü ile lezzetlendirin. Ben bu sunum için kuru et kullandım, sizler de çemeni alınmış pastırma, füme antrikot gibi kesimler tercih edebilirsiniz.

Avokado, çörek otu nar ekşisi

Avokado, çörek otu, nar ekşisi tuz, karabiber, zeytinyağ Yapılışı: Avokadolarınızı soyun ve dilimleyin. Tostado'nun üzerine avokadoları koyun, nar ekşisi, çörek otu, tuz, karabiber ve zeytinyağı ile lezzetlendirin.

Stracciatella, domates ve fesleğenli tostado

Eğer dolabınızda o anda stracciatella mevcut değil ise elinizde var olan herhangi bir peyniri stracciatella yerine kullanabilirsiniz. Peyniri tostado üzerine yerleştirip çeri domatesleri ile süsleyin. Ve tuz, karabiber, zeytinyağı, fesleğen yaprakları ile lezzetlendirin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA