Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DENİZ AHMET KÖSE

Sanat, aşk ve lezzetin buluştuğu coğrafya: İtalya

Her şehrini ayrı severim İtalya’nın. Rönesans’ın simgesi Roma, dünyanın en romantik şehri Venedik ve moda başkenti Milano... Bu hafta, mantının İtalyancası ravioli yapıyoruz

İtalya'nın her bir şehri ayrı büyüleyici ve her yerin farklı bir vaadi var. Yemek, aşk ve sanat, hiçbir coğrafyada İtalya'da durduğu kadar güzel ve uyumlu durmuyor. Pizzası, makarnası, peyniri, şarküterisi, zeytinyağı, deniz mahsulü derken, İtalyan mutfağı farklı bölgelerinde farklı şekillerde yaşatılıyor. Dünyanın neresine giderseniz gidin en çok rağbet gören mutfak olmayı başarabilmiş bu mutfağı bu kadar popüler kılan nedir peki? Karbonhidrat ve proteinin bu kadar dengeli kullanılması dışında başka hiçbir cevap gelmiyor aklıma...
Dürüst olmak gerekirse, beni bıraksanız, İtalyanların yeme içme alışkanlıkları ile alakalı, üç haftalık yazı dizisi hazırlarım. Ancak şimdilik kimseyi sıkmadan bence bu haftaki tarifime geçeyim. Mantı hepimizin eminim gözü kapalı evet diyeceği yemeklerin başında geliyor. Şimdi unutun bir kaşığa 40 Kayseri mantısı sığması gerektiği gerçeğini ve kendinizi İtalya sınırları içinde hayal edin.

Köz patlıcanlı ve domates soslu ravioli
Makarna hamuru için:

300 gram un
200 gram irmik
6 yumurta
Bir tutam tuz
İç harcı için:
4 orta boy közlenmiş patlıcan
125 gram parmesan peyniri
80 gram kavrulmuş ceviz içi
2 diş sarımsak
Domates sos için:
1 kg domates
300 gram kapya biber
1 adet orta boy kuru soğan
2 diş sarımsak

Yapılışı: Domatesleri kabuğunu soymadan bütün olarak ve kapya biberlerin üzerine küçük delikler açarak, sarımsak ve kuru soğanın kabuklarını soyduktan sonra tüm sebzeleri ocakta veya ızgarada közleyin. Közlenip kabukları soyulan sebzeleri küçük parçalar halinde doğrayın.
Zeytinyağını bir sos tenceresinde kızdırın ve ve közlenen sebzelerinizi kavurun. Piştikten sonra mutfak robotu yardımıyla püre haline getirin.
Ravioli hamuru için un ve irmik ununu geniş bir karıştırma kabına alın. Tuzu katın. Tek tek eklediğiniz yumurtalarla hamuru kıvam alana kadar yoğurun.
İçi için közlenmiş patlıcanları küçük parçalar halinde doğrayın. Sarımsakları rendeleyin. Tavada içeriğindeki tüm su buharlaşana kadar 30-45 dakika dikkatli bir şekilde kavurun. Rende parmesan ve kavrulmuş ceviz içini de köz parlıcana ekleyin. Dolgu malzeminiz hazır.
Yoğurduktan sonra minimum yarım saat dolapta dinlenen hamuru, minik bezelere ayırın. Unlanmış mutfak tezgahı üzerinde hamur bezelerini oklava yardımıyla yufkadan biraz daha kalın olacak şekilde açın.
Kare veya dikdörtgen şekil verdiğiniz hamur parçalarının orta kısmına hazırladığınız patlıcanlı iç harçtan bir tatlı kaşığı yerleştirin. Makarna hamurlarının kenar kısımlarını hafif bir şekilde ıslattıktan sonra, yuvarlak, kare veya üçgen şeklinde kapatın. Kenar kısımlarını tırtıklı bir kesici yardımıyla yapışmaları için üzerinden geçerek sabitleyin.
Derin bir tencerede bol miktarda su kaynatın. Makarnaları dört ila sekiz dakika kadar haşlayın. Haşlanan makarnaların suyunu süzdükten sonra zeytinyağı ile yağlayın. Servis için tereyağı tavada eritin. Ravioli'leri tereyağında hızlı bir şekilde soteleyin. Daha önceden hazırlamış olduğunuz domates sosunu da tavaya ekleyerek fesleğen ile lezzetlendirin. Rende parmesan ekleyip servis edin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA