Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DENİZ AHMET KÖSE

Bir Rus lezzeti

Bir toplumun masasını süsleyen malzemeler ve o malzemelerle hazırlanmış lezzetli yemekler o coğrafyanın kültürünü yansıtan en güçlü aynadır. Yemeklere bakarak, o coğrafyanın denize olan mesafesi, iklim ve bitki örtüsünü anlayabilirsiniz.
Bugün paylaşacağım Rusya'ya ait bu çorba tam da bu amaca hizmet eder nitelikte. Tek bir tarife bakarak bile, Slav pişirme tekniklerinin yerel halk tarafından farklı ülkelerde nasıl değişiklik gösterebileceğini, uzun kış mevsiminde yetişen sebzelerin en iyi nasıl değerlendirilebileceğini anlayabilirsiniz. Fakat sanmayın ki bu çorba sadece kışın içilir! Kışın sıcak, yazın da soğuk tüketmeye oldukça uygun bir tarifle Rus'ların meşhur Borscht (Borç) çorbası karşınızda!

BORSCHT ÇORBASI

Malzemeler:

3 lt su
500 gr kemikli dana incik eti
2 orta boy pancar
1 orta boy soğan
1 sap kereviz
2 diş sarımsak
2 küçük havuç
2 yemek kaşığı domates salçası
1/4 ince doğranmış beyaz lahana
2-3 yemek kaşığı doğranmış dereotu
6-7 dal maydanoz
1 adet defne yaprağı
1 yemek kaşığı elma ya da üzüm sirkesi
1 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 limon suyu
Ekşi krema (bulamayanlar süzme yoğurt ile de servis edebilir)
Tuz, karabiber

Yapılışı: 3 litre suda et kemikleriyle kaynatılır. Diğer yanda pancar ve havuçlar rendelenir. Havuç ve pancarlar ince doğranmış sarımsak, şeker ve sirke ile yarım saat bekletilir. Beyaz lahana, soğan, kereviz, maydanoz ve dereotu ince doğranır.
Başka bir tencerye 1 lt kadar su ve 10 gr tuz ekleyerek lahanaları 5-6 dakika pişirin. Haşlanan lahanaları doğrayın.
Yeni bir tencerede tereyağı eritin. Sonra soğan, sarımsak, pancar, havuç, kereviz ve defne yaprağı da eklenerek beş dakika kadar pişirin. Ardından un ve salçayı ekleyerek dört dakika daha pişirin. Üzerine düdüklüde pişen incik etlerini iri parçalar halinde bölüp ekleyin. Hazırlanmış olan et suyunu da ilave edin. Lahanalara, tuz, karabiber ve küçük parçalara bölünen haşlanmış etleri ilave ederek 30 dakika kadar kaynamaya bırakın. Ateşten indirmeden önce yarım limon suyu ve doğranmış dereotu ve maydanoz ilave edin. Servis esnasında ekşi krema veya süzme yoğurt ekleyin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA